Nemačka: Prva žrtva malih boginja

Nemačke vlasti su saopštile da je u toj zemlji od malih boginja preminuo jedan 18-mesečni dečak, koji je prva žrtva epidemije tog virusnog oboljenja u Nemačkoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

14:14

Default images
Foto: Freeimages.com (ilustracija)

Dečak je preminuo 18. februara i prva je žrtva među više od 500 slučaja zaraze malim boginjama dijagnostifikovanih u nemačkoj prestonici od oktobra 2014, izjavio je za agenciju AFP zvaničnik berlinskog Zavoda za javno zdravlje.

To je prva epidemija malih boginja u Nemačkoj poslednjih godina.

Tamošnje vlasti razmatraju mere za povećanje stope vakcinacije protiv te bolesti, koja je visoko zarazna, ali se može efikasno sprečiti vakcinisanjem.

Ova epidemija boginja krenula je iz bošnjačke i srpske populacije, tražitelja azila u Nemačkoj, kojima je program imunizacije zaustavio rat devedesetih godina, a kasnije je više od polovine novih pacijenata bilo iz izvorne nemačke populacije, uključujući mnoge rođene posle 1970. koji nisu primili drugu dozu vakcine koja se na nacionalnom nivou nije preporučivala pre 1991. godine, pisao je Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: