Do 0,2 promila alkohola za vozače

Izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju uvešće ograničenje snage motora za mlade vozače, a granica dopuštenog nivoa alkohola u krvi vozača biće 0,2 promila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

09:29

Default images
Foto: Beta

Izmene je najavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Izmene Zakona o bezbednosti uvešće ograničenje snage motora za mlade vozače do 80 kilovata (107 konjskih snaga). Tim izmenama mi ćemo uvesti i mogućnost oduzimanja vozila vozačima sa više od dva promila alkohola, a opšti nivo ćemo spustiti na 0,2 promila sa 0,3", rekao je Stefanović za RTS.

Kako je naveo, biće uvedene i nove mogućnosti oduzimanja vozačke dozvole, a izmene Zakona su uslovljene "svim onim strašnim stvarima koje su se dešavale sa mladim vozačima u prethodnom periodu".

Stefanović je najavio i novi Zakon o vanrednim situacijama, koji za cilj ima da poboljša preventivne mere.

"Uvešće se prekršajne kazne za predsednike opština i gradova, ako nisu ispunili zakonske obaveze u proceni rizika, uvodi se menadžer za vanredne situacije koji će biti stručna osoba, a ne politička", dodao je ministar.

Kako je objasnio, uskoro će se raditi i na izmenama Zakona o zaštiti od grada, a kako bi se bolje zaštitila poljoprivreda.

Komentarišući Zakon o oružju i municiji koji je Narodna skupština usvojila u petak, Stefanović je pozvao građane da predaju nelegalno oružje jer, kako je istakao, ako to sami učine, neće zakonski odgovarati za nelegalno posedovanje.

Obnavljanje lekarskog uverenja na pet godina za nošenje oružja

Stefanović je izjavio da će izmene zakona o oružju i municiji poboljšati bezbednost građana, kao i da će se lekarsko uverenje za posedovanje oružja i municije obnavljati na pet godina.

"Obaveza je i izabranog lekara da upozori najbližu policijsku stanicu ako proceni da je kod čoveka koji poseduje oružje nastupila određena promena, da ga dovedu do toga da mu se ta dozvola oduzima", rekao je Stefanović na RTS-u.

On je poručio i da će se za oružje izdavati biometrijski dokument sličan vozačkoj dozvoli i ličnoj karti na kojem će stajati podaci o tom i drugim komadima oružja koje neko poseduje.

"To će omogućiti lakšu kontolu, ali i biće olakšano građanima koji imaju oružje da ne moraju za svaki komad posebnu dozvolu da imaju", istakao je Stefanović.

Istakao je i da se izmenama Zakona o oružju i municiji predviđaju kategorije oružja - A, B, C i D, te da će se u prvoj nalaziti automatsko oružje, koje ne može da se legalizuje.

"Niko ga ne može imati u legalnom posedu, tako da će svaki morati da se vrati", istakao je Stefanović, dodavši da građani mogu kao i do sada da legalizuju lovačko oružje i oružje za ličnu bezbednost - pištolje i revolvere.

On je pozvao građane da u što većem broju predaju ilegalno oružje, poručio da neće odgovarati i da će se na ovaj način smanjiti nelegalno oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: