Nastavljene borbe u Debaljcevu

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine nastavili su i tokom noći napad na železničko čvorište u Debaljcevu, epicentru borbi između separatista i vladinih trupa

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2015.

10:27

Default images

Žestoke borbe oko grada koji povezuje dva glavna separatistička uporišta - Donjeck i Lugansk - nastavljaju se uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u nedelju, a koji je podrazumevao i da juče počne povlačenje teškog naoružanja sa prve linije fronta.

Portparol ukrajinske vojske Anatolij Stelmah danas je u kratkom obraćanju koje je prenosila televizija naveo da su tokom noći pobunjenici izveli pet artiljerijskih napada na Debaljcev.

Veruje se da su stotine, ako ne i hiljade ukrajinskih vojnika zarobljene u Debaljcevu, koji su opkolili pobunjenički vojnici.

Separatisti su naveli da su preuzeli kontrolu nad gradom i ponudili su ukrajinskim vojnicima mogućnost da se predaju i polože oružje, što je tvrdnja koju Kijev poriče.

Pobunjeničke snage vratile su rano jutros reportera agencije AP sa kontrolnog punkta kod Uglegorska, oko 10 kilometara zapadno od Debaljceva, te nije uspeo da proveri situaciju tamo, osim da se iz neposredne blizine, sa pobunjeničke strane, čuje artiljerijska paljba.

Kijev je priznao da su neki njegovi vojnici zarobljeni u Debaljcevu, ali nije izneo detalje o tome koliko ih je uhvaćeno.

Portparol pobunjenika Eduard Basurin rekao je da je stotine ukrajinskih vojnika opkoljeno u Debaljcevu. Ruska državna televizija prikazala je danas snimke nekoliko desetina ukrajinskih vojnika koje pobunjenici sprovode jednim seoskim putem.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče u Budimpešti ukrajinske vlasti da ne sprečavaju svoje vojnike, opkoljene u Debaljcevu, da polože oružje.

On je dodao da je ono što se dešava u Debaljcevu moglo da se predvidi, pošto su proruski separatisti opkolili grad u trenutku pregovora o sporazumu.

Putin je, takođe, kazao da su SAD, koje se zalažu za naoružavanje ukrajinske vojske, već isporučile oružje Kijevu.

Istakao je da se kriza u Ukrajini ne može rešiti vojnim putem, već samo pregovorima, kao i da prošlonedeljni sporazum iz Minska pruža mogućnost za mirno rešenje ukrajinske krize.

Putin je dodao da se uprkos sukobima u Debaljcevu, prekid vatre "manje više poštuje" duž linije fronta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: