Josipović: Ustaška zmija ne spava

Odlazeći hrvatski predsednik Ivo Josipović govoreći o rezultatima svog mandata i stanju u Hrvatskoj rekao je da ''ustaška zmija ne spava''.

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2015.

07:33

Default images
Foto: Beta

Na pitanje gde vidi „ustašku zmiju" Josipović je odgovorio da ona nije ''ovde na podu, ne puzi, da nije ni ona od 1941. do 1945', kao i da nije reč o postavljanju ustaških simbola na Fejsbuk i druge veb-stranice ili oblačenju u ustaške uniforme, već o tendencijama koje vode netrpeljivosti prema drugima i drugačijem.

''Radi se o tome da je vidljivo u našem društvu da postoje neke tendencije koje idu za esencijom onoga što se tada zagovaralo. To je netrpeljivost prema drugim i drugačijem, totalitarne tendencije, želje da se smanje ljudska prava, a videli smo i da se preti ljudima i da se promeni istina o istoriji', objasnio je Josipović sinoć u intervjuu za televiziju N1.

On je dodao da, nažalost, postoje i pokušaji nekih uticajnih krugova da se revidira istorija, da se Hrvatska odmakne od pobedničke koalicije iz Drugog svetskog rata i pretvori u gubitnika.

Josipović, koji se 2010. godine u Sarajevu izvinio za učešće Hrvatske u politici koja je devedesetih godina prošlog veka pokušavala da podeli BiH, kaže i da je za vreme svog mandata poboljšao odnose sa Srbijom.

'Setite se samo mog govora u Sarajevu i koliko je on bio konfliktan ili nepoželjan u tada vladajućim krugovima. Ja sam to izgovorio, drugi nisu. Ni pre, a ni posle. Setite se mog odlaska u Srbiju i poboljšanja odnosa sa Srbijom. Dakle, to su ozbiljni konflikti i onda neko kaže, on je konformista. Setite se mog govora u Knesetu. Ja ostajem iza toga, pogledajte portale, ustaška zmija i dalje ne spava", istakao je Josipović odbacujući komentare da je kao predsednik bio konformista.

Josipović je 2010. godine, u govoru pred poslanicima oba doma Parlamenta BiH i u prisustvu najviših zvaničnika, pozvao ceo region na saradnju i najavio da će obići stratišta na kojima su u poslednjem ratu ubijeni Srbi.

Josipović je tada izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom devedesetih godina doprinela stradanjima ljudi i podelama koje i dalje muče društva u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: