Protesti protiv Putinovog dolaska

Stotine Mađara protestovalo je danas ulicama Budimpešte protiv Vladimira Putina, dan uoči njegovog dolaska u Mađarsku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2015.

23:13

Default images
Foto: Beta/AP

Prema fotografijama reportera AFP-a, između dve glavne budimpeštanske železničke stanice - Istočne i Zapadne - prošetalo je oko 2.000 demonstranata.

Po izjavi jednog od organizatora protesta, pravac šetnje - s istoka na zapad, simbolizuje želju Mađara da ostanu deo Zapada. "Vređa nas što (premijer) Orban pravi budalu od Mađarske pozivajući ovde Putina da bi pravili tajne dogovore dok je u susednoj Ukrajini rat", rekao je za AFP rečeni organizator protesta.

Po mišljenju analitičara Andraša Raca, susret u Mađarskoj je mnogo važniji za Putina nego za Orbana, jer ruski predsednik njime želi da pokaže Zapadu kako ima saveznika u jednoj zemlji članici EU i NATO.

Putin bi, po Racu, u svojoj prvoj poseti Mađarskoj nakon 2006. mogao da izvrši pritisak na Orbana da se založi protiv novih sankcija EU Rusiji.

Mađarska je podržavala dosadašnje sankcije Rusiji, ali je uvek isticala njihov negativni uticaj.

Orban je prošle godine izjavio kako je EU pucala "samoj sebi u nogu" kvareću trgovinske odnose s Moskvom.

Mađarski lider želi da sa Putinom pregovoara o fleksibilnom dugoročnom sporazumu o snabdevanju gasom, s obzirom da tekući sporazum o tome ističe ove godine.

Tokom prošlogodišnje posete Moskvi Orban je, inače, s Kremljom potpisao sporazum o kreditu u visini 10 milijardi evra za proširenje jedine mađarske nuklearke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: