Kosovo nikada nije bilo "bolesnije"

Na Kosovu se u utorak obeležava sedam godina od proglašenja nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.02.2015.

17:50

Default images

Kosovo se, po mišljenju analitičara, sedam godina po proglašenju nezavisnosti našlo pred najvećim izazovom, sličnim začecima kriza i ratova - masovnim egzodusom stanovništva, prenosi dnevnik "Koha ditore", povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti.

"To se smatra suštinskim pokazateljem koji govori da su kosovske institucije doživele neuspeh", piše taj prištinski dnevnik, navodeći da na Kosovu još nisu uspela da, kako treba, zažive tri osnovna stuba: skupština, vlada i sudstvo.

Međutim, prenosi "Koha ditore", najveći izazov pred kojim se našlo Kosovo za ovu godišnjicu, što po mišljenju analitičara liči na krizna i ratna žarišta, jeste masovni egzodus stanovništva, što se smatra za suštinski pokazatelj neuspešnog rada institucija.

List "Zeri" piše da je Kosovo u dubokoj ekonomskoj krizi, u krajnjem siromaštvu, velikoj nezaposlenosti, s kriminalom i korupcijom na najvišem nivou.

"U svoj sedmi rođendan Kosovo ulazi bolno, jer ga je masovni egzodus teško 'ranio'", piše list, navodeći da Kosovo tokom proteklih sedam godina nikada nije bilo "bolesnije" u socijalnom i ekonomskom pogledu.

"Put Kosova u proteklih sedam godina je bio koliko težak, toliko i izazovan u mnogim oblastima. Ali, godina koju smo za sobom ostavili, a koju je karakterisala šestomesecna blokada, ostaće upamćena kao izgubljena godina u svim segmentima. Za proteklih sedam godina državnosti Kosovo je priznalo 106 zemalja, a za razliku od prethodnih godina, u 2014. Kosovo su priznale samo četiri države. Odgovornost za sve te neuspehe pada na lidere institucija, ali i politickih partija", piše list.

Dan pred godišnjicu po gradovima ima manje zastava, dok u Prištini, glavnom gradu Kosova, vlada mračno raspoloženje, podvlači "Zeri".

Ekonomski eksperti navode da je u poslednjih sedam godina privreda u stalnom padu.

Bruto godišnji proizvod je 2008. godine bio na nivou 7,2 odsto, dok je u 2014. rast samo 3,0 odsto. Ibrahim Redžepi, direktor Instituta "Straš", rekao je da svi pokazatelji beleže pad koji se odražava na rast nezaposlenosti i siromaštva.

"Sadašnji nivo rasta nije dovoljan za prevazilaženje velikih ekonomskih i socijalnih problema koji nastavljaju da se gomilaju. Na održavanje pozitivnog nivoa rasta je uglavnom uticao javni sektor koji je prvo karakterisao veliki broj stranih investcija, koje su kasnije počele da se smanjuju", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, struktura investicija nije bila dobra, jer nije garantovala dugoročni razvoj, uglavnom zbog fokusa koji je stavljen na putnu infrastrukturu.

"Istovremeno kao da su bili zaboravljeni ostali značajni sektori koji su mogli da utiču na kvalitet života, standard i zapošljavanje, kao što su obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda", rekao je Redžepi za dnevnik "Kosova sot".

On je precizirao da je trgovinski deficit sa 1,7 milijardi evra porastao na 2,2 milijarde.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: