Kolinda:Hvala braniteljima, Tuđmanu

Pobednica nedavnih predsedničkih izbora u Hrvatskoj Kolinda Grabar Kitarović položila je predsedničku zakletvu na ceremoniji u Zagrebu.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 15.02.2015.

12:42

Default images
Screenshot/N1

Ona će funkciju predsednice zvanično preuzeti 19. februara, a inauguraciju je predvodila predsednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

“S neizmernim ponosom, ali istovremeno svesna velike odgovornosti preuzimam dužnost hrvatske predsednice”, navela je Kitarovićeva, zahvalivši se braniteljima i Franji Tuđmanu, što je naišlo na odobravanje okupljenih građana Zagreba.

Ona se takođe zahvalila svojim prethodnicima, Ivu Josipoviću i Stjepanu Mesiću, ali to publika nije prihvatila na najbolji način.

“Potrebno nam je nacionalno jedinstvo oko strateških pitanja, energetska nezavisnost, moderna dobro opremljena vojska uklopljena u NATO sastav. Spoljnu politiku uvek ćemo voditi kroz saradnju. Naš trajni interes ostaje uključivanje celog prostora jugoistočne Evrope i evropske i transatlanske integracije. U odnosima sa Srbijom poseban prostor imaće pitanje nestalih u Domovinskom ratu, ali i pitanja nacionalnih manjina”, dodala je Kitarovićeva.

Kitarovićeva je pozvala na poštovanje Tuđmanove ideje pomirenja kao modela novog hrvatskog zajedništva.

Tokom celog dana su na Markov trg u Zagrebu stizali gosti iz zemlje i inostranstva, a među zvanicama su bili i proustaški pevač Marko Perković Tompson, čelnik NK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić, general Mladen Markač, te nedavno uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nešto pre podneva u prvi red zvanica stigao je odlazeći predsednik Ivo Josipović, a njegova naslednica je na Markov trg stigla minut posle 12.

U Zagreb je danas stigao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: