UKR: Primirje stupilo na snagu

Na istoku Ukrajine u ponoć je stupilo na snagu primirje, prema sporazumu postignutom u četvrtak u Minsku.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2015.

23:00

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

U ponoć, kako je dogovoreno, svaka strana, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, treba da povuče teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona.

Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedeljak, i trajalo bi dve nedelje. U sporazumu nisu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

Više o sporazumu možete pročitati u posebnoj vesti.

Ratna dejstva tokom subote bacaju senku da veru u uspeh primirja.

Predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine i nemačka kancelarka u nedelju će oceniti primenu prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

Putin: Proruski pobunjenici spremni na primirje

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Fransoaom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel svoju posvećenost prema primirju u istočnoj Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

"Lideri, među kojima posebno Putin, istakli su značaj primene prekida vatre. Putin je sam rekao da su proruski pobunjenici spremni na primrije", navela je Jelisejska palata.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorio je da će širom zemlje uvesti vojnu upravu ukoliko se ne smire borbe u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: