Sakašvili savetuje Porošenka

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko imenovao je bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija za spoljnog savetnika.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2015.

12:47

Default images
foto: Beta/AP

Prema novom dekretu, on će dobiti funkciju, ali neće biti član kabineta, s obzirom na to da je na poternici u Gruziji zbog umešanosti u korupciju.

U zvaničnom dokumentu objavljenom na Porošenkovom sajtu navodi se da je Sakašvili imenovan za pomoćnika ukrajinskog predsednika.

On bi trebalo da vodi Međunarodno savetodavno telo za reforme, čiji će glavni zadatak biti sprovođenje reformi u Ukrajini na osnovu “najboljih svetskih primera“.

Savet će pokušati da strane eksperte dovede u Kijev i u pokušaju da se promeni pravni sistem i da se pojača međunarodna pomoć Ukrajini.

Sakašvili je devet godina proveo na mestu predsednika Gruzije, a za to vreme je kritikovan zbog autoritativnog vladanja. Po završetku mandata, živi u SAD, pošto je u Gruziji tražen zbog brojnih optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

On je takođe i veliki protivnik ruskih vlasti, nakon što je Moskva priznala nezavisnost gruzijskih pokrajina, Južne Osetije i Abhazije, koje je prethodno gruzijska vojska žestoko napala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: