Evropa da pomogne Ukrajini i vojno

Bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk smatra da, ako propadne sporazum iz Minska, Evropa mora Ukrajini pomoći ne samo ekonomski, već i vojno.

Izvor: B92

Subota, 14.02.2015.

09:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Sporazum iz Minska predstavlja perspektivu i nadu, istakao je on, dodajući da treba videti da li će separatisti prestati da pucaju i da li će Rusija nešto preduzeti da se njene vojne snage povuku iz Ukrajine, i zatvore granice.

"Ukoliko ovaj sporazum ne bude primenjen, a nastao je na najvišem političkom nivou, onda nemamo gotovo nikakve nade, tada treba tražiti drugi put", poručio je Kravčuk u intervjuu koji objavljuje današnji bečki dnevnik "Prese".

Prema njegovim rečima tada bi možda trebalo sazvati predsednike država koje su potpisale Budimpeštanski memorandum, koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ukrajina je predala svoje nuklearno naoružanje kako bi dobila te garancije. Mišljenja sam da Evropa mora Ukrajini pomoći i to ne samo ekonomski, već i vojno", podvukao je Kravčuk.

On je potvrdio da želi isporuke naoružanje, ukazujući da je to jedina mogućnost da se "agresija zaustavi".

"Rusija je uvek reagovala na moć. Trenutno Ukrajina nema šta da ponudi, nema moderno naoružanje. Ako agresor ne dobjije 'po nosu' on će nastaviti", smatra nekadašnji ukrajinski predsednik ukazujući da je eskalacija već prisutna i da ruski predsednik Vladimir Putin neće stati.

Kravčuk je rekao da ne veruje Putinu, iako je potpisao izjavu o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, podsećajcuhi da je i Boris Jeljcin potpisao Budimpeštanski memorandum, a Rusija je sve to pogazila nogama.

"Rusija je uvek vodila ratove. Zzivi sa svojim susedima u miru samo onda ako oni popuste njenoj vojlji. Ccim je Ukrajina ozbiljno izabrala evropski put je Rusija počela sa svojom agresijom. To je filozofija Ukrajine", naglasio je Kravčuk.

Realno rešenje za istočnu Ukrajinu, prema njegovim rečima, je više ovlašćenja za regionalne organe upravljanja.

"Centralno upravljano bila bi samo međunarodna pitanja, odbrana, bezbednost i teritorijalni integritet. Ekonomska, kulturna pitanja, jezik, o tome treba sami da odlučuju. To je realno, ali to treba i želeti. Rusija želi nešto sasvim drugo - žli da ponovo oživi carsku imperiju, pripajanje teritorija. Cilj je da podeli Ukrajinu i Putin neće stati, već će se sve više približiti Evropi", smatra Kravčuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: