"Ukrajini ne treba mirovna misija"

Ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev rekao je da Ukrajini nije potrebna međunarodna mirovna misija za održavanje primirja na istoku države.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

19:55

Default images

On je rekao da je dovoljno učešće misije OEBS, kao i striktno pridržavanje odredaba dogovora postignutog u Minsku.

“Imamo dogovor koji sadrži mehanizme koji bi trebalo da daju učinak, u principu je zbog toga prisustvo OEBS dovoljno u ovoj fazi“, rekao je Sergejev, a prenosi Tas.

Kako navode ruski mediji, potpisani sporazum obuhvata povlačenje teškog naoružanja, izlazak inostranih grupa iz zemlje, kao i ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Kako navodi Raša tudej na ruskom, u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

"Sputnjik" je izvestio da bi teška artiljerija trebalo da se povuče sa istoka Ukrajine u narednih 14 dana, kao i da bi sve inostrane naoružane jedinice, njihova oprema i plaćenici trebalo da u tom roku napuste Ukrajinu, čime bi rukovodio OEBS.

Dokument predviđa razoružavanje "svih ilegalnih grupa u Ukrajini", kao i ustavne reforme u zemlji do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: