Porošenko: Ne gajimo iluzije o miru

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da dogovori postignuti u Minsku daju nadu u političko rešenje, ali da nije uvbeđen da će se oni ispunjavati.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.02.2015.

12:59

Default images
Foto: Beta/AP

"Neka niko ne gaji iluzije i ne bih da ostavljam utisak naivca - do mira još ima podosta! A čvrsto uveren da će se poštovati uslovi mira potpisani u Minsku nije niko", rekao je Porošenko obraćajući se pripadnicima Nacionalne garde a prenosi UNN.

Prema njegovim rečima, uz snažnu podršku međunarodne zajednice i potpuno jasnom pozicijom partnera iz EU, dostignuti su "dogovori koji daju nadu, da će događaji u Donjeckom basenu iz nasilne faze preći u stanje političkog rešavanja".

Porošenko je rekao da je karakteristika ovih dogovora u Minsku u tome što su pregovori vođeni neposredno uz učešće predstavnika zemalja EU, kao i predsednika Rusije, navodi UNN.

U glavnom gradu Belorusije juče je završen sastanak lidera "Normandijskog kvarteta" (Rusija, UKrajina, Nemačke, Francuska) - Vladimira Putina, Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda, kao i razgovori Kontakt-grupe, koji su rezultirali usvajanjem dva dokumenta, od kojih je prvi naslovljen "Paket mera za primenu sporazuma iz Minska".

Prva od 13 tačaka tog dokumenta podrazumeva hitan i sveobuhvatan prekid vatre u određenim područjima Donjecke i Luganske oblasti i njegova striktna implementacija počev od 12 sati (po kijevskom vremenu), 15. februara.

Druga tačka predviđa povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na pođednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi se stvorila bezbednosna zona najmanje 50 kilometara širine za artiljerijske sisteme kalibra 100mm i više, zona bezbednosti od 70 kilometara širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 kilometara širine za višecevne raketne bacače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: