"Lake odluke su za kućni savet"

Premijer Srbije je potvrdio da će ići na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dodao da je ta odluka bila teška i na njegovu štetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2015.

13:11

Default images
Foto: Beta

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da odluka "nije dobra za njega lično, niti za SNS", kao i da je prošle noći dobio najviše negativnih poruka od stupanja na funkciju.

"Naš posao je da donosimo odluke u skladu sa interesima svoje države i svojih građana. Upravo u skladu sa interesima naroda u celini, i onih koji su i Srbiji i onih koji žive van njenih granica, doneta je ova odluka", rekao je on. Vučić je istakao da je odluku doneo u konsultaciji sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u želji da pokaže celom svetu da je "Srbija normalna zemlja".

"Važnije od svake lične i političke sujete je bitna stabilnost. Ne plašimo se unutrašnjih problema i ne rešavamo ih raspirivanjem mržnje prema drugima, već najtežim ekonomskim merama, za šta imamo priznanje ljudi iz celog sveta", rekao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da li je razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice pre odluke, premijer Vučić je rekao da "niko ne sme ni da ga zove ili pita da li ide ili ne ide".

"Tako se ne razgovara sa Srbijom. Niko me nije pitao ni kada sam bio jedini koji je odgovarao EU kako im se nije svidelo, a kada su svi na mene skočili kao lešinari. Moj posao nije da donosim lake odluke, jer da je tako, trebalo je da me izaberu za predsednika kućnog saveta. Niko sa Srbijom tako neće razgovarati, jer mi smo suverena zemlja", rekao je Vučić.

Dodao je da je razgovarao sa strancima, samo ako je Tomislav Nikolić stranac.

"Konsultovao sam se sa njim i to je dobro. Doneli smo najbolju odluku za Srbiju. Da sam se konsultovao sa svojim prijateljima, rekli bi mi 'ne idi', a oni koji najviše kritikuju bi mi rekli 'idi', bez da razmisle o drugoj strani", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je za Nikolića nemoguće da ode na Sretenje u Zagreb, jer ima celodnevni program za Dan državnosti.

On je naveo da će u nedelju u Beogradu položiti venac, a zatim otići u Zagreb, gde će posetiti mitropoliju SPC, kao i da će s Miloradom Pupovcem prisustvovati liturgiji na Sretenje i razgovarati sa Srbima iz Hrvatske.

"Mi u Zagreb idemo da nosimo poruku mira i saradnje. Želimo da odnose unapređujemo i želimo da unapredimo odnose u regionu za dobrobit i našeg i hrvatskog naroda", rekao je Vučić.

Rekao je i: "Mnogi su priželjkivali ukrajinski scenario tokom izbora", ali je Srbija sada daleko od takve situacije.

Premijer je istakao da Srbija očekuje ubrzanje evrointegracija i otvaranje prvih poglavlja.

"Sve drugo bi za nas predstavljalo razočaranje. Mi smo u Briselu igrali najbolje što smo mogli, iako su karte što se tiče Kosova odavno podeljene i to najgore po nas. Izgubili smo najmanje što se moralo i dobili najviše što se moglo", zaključio je on.

"Krajem marta posetiću Tiranu"

Premijer Srbije najavio je i da će krajem marta posetiti Albaniju. On je rekao da je prihvatio poziv da 28. i 29. maja poseti Tiranu, gde će učestvovati na velikom ekonomskom forumu.

Takođe je kazao da će imati više zajedničkih nastupa sa albanskim premijerom Edijem Ramom radi ostvarenja zajedničkih investicionih projekata.

Zajednički ćemo nastupati sa tim projektima u Briselu, naglasio je Vučić.

Govoreći o regionalnoj saradnji Vučić je rekao da će u ponedeljak 16. februara boraviti u Makedoniji na zajedničkoj sednici dve vlade, a da će potom 20. i 21. februara, biti u Sloveniji, gde će takođe biti održana zajednička sednica dve vlade.

Sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, kako je preneo, razgovarao je prilikom nedavnog boravka u Minhenu, gde je učestvoavo na Bezbednosnoj konferenciji.

Vučić je kazao da se sa Đukanovićem dogovorio, a očekuje finalizaciju tog dogovora, da se dalje radi na unapređenju turističke ponude dve zemlje.

Prema njegovim rečima, tamo gde nije moguće pojedinačno da se ide, Srbija i Crna Gora će nastupiti sa ponudom u paketu i predstaviti zajednički naše zemlje za velike potrošače.

On je izrazio uverenje da će posebno posle Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, koji se organizuje zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, biti još više turista, a time i većeg dohotka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

307 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: