Rusija ne želi invaziju na Ukrajinu

Rat na istoku Ukrajine se zaoštrava iz dana u dan, proruske snage potiskuju ukrajinsku vojsku u pokušaju da preuzmu kontrolu nad Debaljcevom i Marijupoljom.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

17:28

Default images
foto: Beta/AP

Hiljade civila su evakuisane proteklih dana sa prvih borbenih linija, a broj poginulih raste velikom brzinom, više od 5.000 ljudi je ubijeno od proleća 2014. godine kada je građanski rat počeo.

Ukrajinska strana tvrdi da je više od 9.000 ruskih vojnika unutar granica Ukrajine, a da 50.000 čeka “mig iz Kremlja“, da pređe granicu i izvrši invaziju. Ipak, prema mišljenju eskperata koje prenosi Rojters, Rusija, da želi, može da “preuzme“ Ukrajinu za nekoliko dana.

Takav stav se temelji na činjenici da Rusija troši 50 puta više novca od Ukrajine za vojsku, ima četiri puta više vojnika i šestostruko više borbenih aviona.

“Iako niko ne zna šta je u glavi predsednika Rusije Vladimira Putina, okupacija Ukrajine nije na dnevnom redu, bar ne za sada. Umesto toga, Rusiji više odgovara invazija istoka zemlje, to čuva Ukrajinu od kolapsa.“

Naoružavanje Ukrajine ne bi izbalansiralo odnos vojnih snaga dve države čiji je odnos daleko od prijateljskog. Međutim, ako zapadni saveznici budu spremni da isplate 70 milijardi dolara godišnje, moglo bi da se govori o jednakoj snazi Ukrajine i Rusije.

“Istovremeno, rešavanje drugih problema je daleko veći problem od problema naoružanja. Ukrajina je ogrezla u korupciju, a politički i ekonomski sistem su u haosu. Svaka vojna pomoć morala bi da podrazumeva i adekvatne reforme u državi. Bez toga, naoružavanje Ukrajine bilo bi neodgovorno.“

Takođe, pitanje stranog učešća u ukrajinskim snagama bezbednosti je vrlo neizvesno, pošto se najave iz SAD da bi mogle da pošalju svoje trupe tumače samo kao zastrašivanje i testiranje reakcija iz Moskve.

Rojters navodi da postoje samo dva načina da se spreči rusko preuzimanje Ukrajine, primoravanje vlade u Kijevu da stvori reforme protiv korupcije i kleptokratije, a Zapad mora da nastavi sa sankcijama usmerenim ka Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: