SAD šalju "ubice tenkova" u Evropu

Američko vojno vazduhoplovstvo poslalo je 12 aviona tipa "A-10 tanderbolt II" i 300 ljudi u Nemačku, na vojnu vežbu koju bi NATO trebalo da izvede na istoku EU.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2015.

11:05

Default images
Foto: Thinkstock

Kako piše ruski RT, avioni su krenuli iz baze Dejvis-Montan u Arizoni ka bazi Špangdalem u operaciji "Atlantska odlučnost".

Kako je rekao portparol vojnog vazuhoplovstva SAD, avioni će biti razmeštani na više lokacija u istočnoevropskim članicama NATO-a, gde će "učestvovati u treninzima i vežbama sa saveznicima, kako bi se ojačala operabilnost i demonstrirala odlučnost SAD da se zaštite bezbednost i stabilnost u Evropi".

Avioni A-10 su borbeni avioni za blisku podršku kopnenim snagama i među prvima su dizajniranim posebno za tu namenu. Poznati su kao "ubice tenkova" i drugih oklopnih vozila. Takođe se koriste za kontrolu vazdušnog prostora pred dejstva vazduh-zemlja, tako što "obeležavaju" kopnene ciljeve.

"A-10 tanderbolt II" je počeo da se proizvodi sedamdesetih godina prošlog veka, korišćen je i u bombradovanju SRJ 1999. godine, a planirano je da ostane u upotrebi do 2028.

Slanje ovih letelica u Evropu poklapa se sa sve glasnijim pozivima u SAD da se pruži znatna finansijska i vojna pomoć za naoružavanje i obučavanje vojske Ukrajine.

Ukoliko inciijative budu odobrene, Pentagon će pomoći Kijevu u opremi, treninzima, logističkoj podršci, odbrambenom naoružanju i drugim uslugama ukupne vrednosti oko milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: