Na severu Kosova propisi Kosova

Na osnovu sporazuma u oblasti pravosuđa biće formiran Osnovni sud na severu Kosova i Kancelarija Osnovnog tužilaštva, objavila je Radio-televizija Kosova.

Izvor: Beta

Sreda, 11.02.2015.

23:25

Default images

U tekstu sporazuma koji je objavila RTK, navodi se da će za Osnovni sud u Mitrovici na raspolaganju biti nekoliko objekata i da će postojati i četiri odeljenja Osnovnog suda u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu.

Prema tački šest, predsednik Osnovnog suda je taj koji, prema zakonima Kosova, odlučuje o mestu gde će se suđenja odvijati.

Kod tužilaštva predmeti će se raspoređivati prema stručnosti, specijalizaciji, ličnom opredeljenju i poznavanju lokalne zone.

Kako se navodi, u većini slućajeva u Osnovnom sudu, odluku će donositi sudije, dok će i srpska i alabanska strana biti predstavljene u svim objektima Osnovnog suda, Kancelariji Osnovnog tužilaštva i jedinici Apelacionog suda.

Većina radnika u objektu Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici će biti iz redova kosovskih Srba.

Objekat Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici će činiti Jedinica Apelacionog suda u Mitrovici koji će imati pet sudija Srba i dvoje sudija Albanaca, Departman za teška krivična dela za celu teritoriji regiona Mitrovice koje će činiti po četiri sudije, deo opšteg departmana koji tretira sva krivična dela za Severnu i Južnu Mitrovicu i Zvečan.

Drugi objekat Osnovnog suda u Mitrovici će ćiniti - Departman za maloletnike za ceo region Mitrovice, deo opšteg departmana koji tretira sve civilne predmete, nekontestirane izjave, krivična dela maloletnika.

Taj objekat Osnovnog suda će biti u južnom delu Mitrovice u objektu za koji se saglase obe strane.

Predsednik Osnovnog suda će biti kosovski Srbin iz Mitrovice, dok će glavni tužilac Osnovnog tužilaštva biti kosovski Albanac.

Objekat tužilastva će se nalaziti u objektu Administrativne kancelarije za sever Mitrovice, u Bošnjačkoj mahali ili u drugom objektu za koji se saglase obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: