Raketiran štab UKR vojske na istoku

Komandni štab ukrajinske vojne operacije na istoku Ukrajine, u gradu Kramatorsku, danas je bombardovan, što je prvi put od početka sukoba, javile su agencije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.02.2015.

18:13

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Štab se nalazi u gradu Kramatorsku, 70 kilometara od Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika, i oko 50 kilometara severno od linije fronta. Pored sedišta vojne komande, pogođena je i stambena četvrt.

U bombardovanju je, prema navodima agencije Frans pres, stradalo 20 ljudi. Ukrajinske vlasti navele su da je stradalo šest civila.

Agencija Rojters prenela je da je poginulo najmanje sedmoro civila i četvorica vojnika, a da je više desetina ljudi ranjeno.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko prekinuo je sednicu u parlamentu kako bi saopštio da je štab ukrajinske vojske na istoku Ukrajine bio meta raketnog napada.

Najmanje 37 osoba poginulo je u intenzivnim borbama u Ukrajini, uključujući žrtve raketnog napada na vojni komandni centar na istoku zemlje. Ranjena su 63 čoveka, od kojih 32 vojnika.

Grupe očevidaca okupile su se na mestu gde su rakete pale, od kojih neke od njih neeksplodirane virile iz zemlje gde su udarile.

Neki od njih fotografisali su rakete mobilnim telefonima i tabletima, ne verujući u "kišu smrti" koja je preko njih preletela, navela je francuska agencija.

Rakete "tornado" su "ruski najnoviji višecevni raketni lanseri", rekao je zvaničnik ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je istakao da te lansere Ukrajina "jednostavno nema".

Otkako su ga ukrajinske snage ponovo osvojile u julu, Kramatorsk je manje ili više bio zaštićen od borbi u konfliktu, u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od aprila, poginulo 5.400 ljudi.

Regionalna administracija lojalna Kijevu preselila se tu iz Donjecka, a lokalni aerodrom sedište je ukrajinske vojne operacije na istoku.

Još sedam ukrajinskih vojnika i osam civila je poginulo u borbama tokom protekla 24 sata, rekli su zvaničnici iz Kijeva i proruske snage, uključujući grad Debaljceve, koji pripadnici proruskih snaga tvrde da su opkolili.

Ukrajinske snage zauzele su tri sela istočno od Marijupolja, a žestoke borbe besnele su za kontrolu nad još dva sela, rekao je savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu da snabdeva proruske snage na istoku Ukrajine ljudstvom i oružjem, što Rusija negira.

Proruske snage tvrde da su oružje zaplenili od ukrajinskih snaga, iako je Kijev izneo niz slučajeva o naprednom naoružanju proruskih snaga, a koje ima, kako tvrdi Kijev, samo Rusija.

Raketni napad dogodio se uoči sutrašnjeg mirovnog samita u Minsku.

U Minsku sutra treba da bude održan samit posvećen Ukrajini, na kojem će učestvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i ukrajinski i ruski predsednik Petro Porošenko i Vladimir Putin.

Sukobi između proruskih separatista i ukrajinske vojske počeli su pre deset meseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: