Kijev: Ofanziva kod Mariupolja

Ukrajinska nacionalna garda započela je ofanzivu protiv proruskih snaga u blizini strateškog lučkog grada Mariupolja, saopštile su ukrajinske vlasti.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.02.2015.

10:51

Default images

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da su "u blizini Mariupolja jedinice nacionalne garde probile neprijateljsku odbranu i prešle u ofanzivu", prenela je agencija Interfaks.

Ukrajinski dobrovoljački bataljon Azov je na društvenim medijima objavio da je zauzeo nekoliko sela severoistočno od Mariupolja i odbacio proruske snage bliže granici s Rusijom.

Agencija AP je prenela da su i proruske snage saopštile da su napredovale. Njihov vojni portparol Eduard Bašurin rekao je u ponedeljak uveče da su opkolili mesto Debaljčov gde su proteklih nekoliko sedmica vođene žestoke borbe i odsekli ga od glavnog autoputa.

Portparol ukrajinske vojske Aleksandar Matuzjanik je, međutim, za BBC izjavio da se "još vode borbe oko te saobraćajnice".

Veruje se da se u Debaljcovu i okolini nalazi više hiljada ukrajinskih vojnika. Na tom području se već više od nedelju dana vode žestoke borbe, u kojima, kako izgleda, proruske snage ostvaruju napredak.

Zvaničnici ukrajinske vlade navode da je u borbama na istoku zemlje u proteklih 24 sata poginulo devet vojnika i najmanje sedam civila.

U ukrajinskom sukobu je od aprila 2014. poginulo više od 5.300 ljudi, dok je 1,5 miliona njih raseljeno.

I ukrajinska vojska i pobunjenici tvrde da napreduju

I ukrajinska vojska i proruski pobunjenici odvojeno su objavili da napreduju na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom pobunjenika, dok bi tokom dana u Minsku trebalo da se sastanu predstavnici Rusije, Ukrajine, OEBS i pobunjenika kako bi razgovarali o novoj mirovnoj inicijativi.

Dobrovoljački ukrajinski bataljon Azov objavio je danas na društvenim mrežama da je osvojio nekoliko sela severoistočno od strateške luke Marijupolj, potisnuvši pobunjenike ka granici Rusije.

I pobunjenici su, međutim, naveli da napreduju. Njihov vojni portparol Edvard Basurin rekao je kasno sinoć da su opkolili železničko čvorište u Debaljcevu, koji je u fokusu borbi poslednjih nedelja, odsekavši ga od glavnog autoputa.

Predstavnici Ukrajine, Rusije, pobunjenika i OEBS sastaće se kasnije danas, uoči samita Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u Minsku, u Belorusiji, da bi razgovarali o novoj mirovnoj inicijativi za istok Ukrajine, koji bi trebalo da bude održan sutra.

U borbama ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od aprila prošle godine poginulo je više od 5.300 ljudi, prema podacima UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: