Tampon zona u UKR ključna i sporna

Demilitarizovana zona između Ukrajine i Rusije od suštinske je važnosti za prekid vatre u Ukrajini, ali predstavlja i spornu tačku u novom mirovnom predlogu.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 10.02.2015.

08:49

Default images
Foto: Beta/AP

Agencija AFP prenela je izjavu neimenovanog francuskog diplomate da sporne tačke predstavljaju nadgledanje ukrajinsko-ruske granice, kao i budući status regiona na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uprkos "nesavršenosti" novog francusko-nemačkog mirovnog predloga i skepticizmu ruskog predsednika Vladimira Putina, francuski zvaničnik je izrazio uverenje da će samit u Minsku biti sutra održan.

Na samitu u Minsku sutra se očekuju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Ukrajine, Rusije i Francuske, Petro Porošenko, Putin i Fransoa Oland.

Francuski diplomata je rekao da Rusija ne želi strani nadzor svoje granice, ali je dodao da je demilitarizovana zona "uslov" za prekid vatre.

"Međutim, kad kažete jednoj suverenoj zemlji da demilitarizuje deo svoje teritorije, toj zemlji se to neće dopasti", rekao je francuski izvor.

Po prethodnom sporazumu iz Minska, postignutom 5. septembra, bilo je predviđeno da obe strane povuku svoje teško naoružanje 15 kilometara od linije fronta.

Međutim, situacija se promenila od tada jer su proruski pobunjenici zauzeli nove delove teritorije Ukrajine.

Na sutrašnjem samitu u Minsku trebalo bi da se razgovara i o teritoriji koju su pobunjenici zauzeli od septembra, rekao je francuski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: