Dogovor:Srpske sudije na severu KiM

Premijer Sbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa potpisali su noćas u Briselu sporazum o pravosuđu.

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

07:19

Default images
Foto: Tanjug

"Ovaj sporazum obezbeđuje učešće srpskih sudija na severu Kosova", rekao je Vučić nakon sastanka.

Trilateralni sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sa delegacijama Beograda i Prištine u Briselu završen je nešto posle dva sata ujutru, a ovo je prvi susret u okviru dijaloga od kraja marta prošle godine, kada je usledio duži zastoj izazvan političkom krizom u Prištini, gde mesecima nije bila formirana vlada.

Sastanku su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, kosovski premijer Isa Mustafa, Mogerini, kao i potpredsednici Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovske vlade Hašim tači.

Vučić: Teški razgovori, izvukli smo maksimum

Foto: Tanjug
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su razgovori su bili teški, ali mislim da smo izvukli maksimum u datim okolnostima“.

Vučić je istakao da je tokom ove runde dijaloga prištinska delegacija na čelu sa premijerom Isom Mustafom insistirala na temama kao što su rasformiranje civilne zaštite na severu i uklanjanje „Parka mira“ na mostu između severnog i južnog dela Mitrođvice.

„"Mi o tome nismo hteli da razgovaramo, ali smo hteli da razgovaramo o Trepči i Zajednici srpskih opština"“, objasnio je premijer dodajući da je sporazum o pravosuđu jedini koji je utvrđen na ovom sastanku.

On je izjavio da je paritet srpskih i albanskih sudija u južnoj Mitrovici 14:11 u korist Albanaca i da će predsednik Suda u severnoj Mitrovici biti Srbin, kao i da je to bolje rešenje nego što je zadato u etničkoj strukturi mitrovačkog regiona.

Vučić je dodao da će u Sudu raditi jednak broj tužilaca Srba i Albanaca, to jest po devet.

Premijer je saopštio da će mitrovački sud imati ogranke i u Zubinom Potoku i Leposaviću, na čemu je srpska strana insistirala.

Vučić je rekao da su razgovori bili izuzetno teški i da su više puta bili prekidani i zahvalio visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini na iskazanom razumevanju.

"„Ketrin Ešton je želela da čuje naš plan što dobro pamtimo, a čini mi se da i Federika Mogerini ima takav stav“", objasnio je Vučić.

On je izrazio nadu da će ovaj napredak doprineti da se što pre otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i dati novi zamajac evropskim integracijama Srbije.

"„Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno"“, istakao je Vučić.

On je rekao da zbog teških razgovora dve delegacije nisu stigle da se dogovore o novoj rundi dijaloga i izrazio očekivanje da će to biti uskoro.

Mustafa: Dogovor o pravosuđu važan

Foto: Tanjug
Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da je dogovor o pravosuđu važan za Kosovo jer je, prema njegovim rečima, obezbeđen jedinstveni sistem sudstva na celom Kosovu.

"Nastavićemo sa drugim pitanjima tako da svi delovi zemlje budu integrisani i da suverenitet bude zastupljen na čitavoj teritoriji", rekao je Mustafa novinarima, nakon razgovora koji su počeli u ponedeljak uveče, a završeni nešto posle dva ujutro.

Kako je rekao sudije i tužioci će biti sa obe strane , a da još nije doneta odluka o podeli slučajeva.Takođe, kako je rekao, Priština je insistirala na rasformiravanju civilne zaštite, jer se bez rešavanja tog pitanja ne može ići dalje s drugim temama.

Mustafa je rekao da treba i da se otvori most na Ibru i da se osigura sloboda kretanja, a prema njegovim rečima, dva pitanja su u procesu rešavanja - pozivni broj i energetika.

"Datum novog sastanka nije utvrđen, ali imajući u vidu teme očekujem da bude uskoro", rekao je Mustafa.

Mogerini: Čestitam premijerima

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa finalizovali sporazum o pravosuđu, čime je zatvoreno ključno poglavlje primene Briselskog sporazuma koje će suštinski unaprediti život ljudi na terenu.

"Čestitam premijerima na tome", navela je Mogerini u saopštenju izdatom posle sastanka koji je završen u ranim jutarnjim satima.

Kako je rekla, premijeri su imali i sveobuhvatan razgovor o čitavom spektru tema, a bavili su se i onim što je preostalo da se uradi.

Prema njenim rečima, radne grupe će nastaviti rad u narednim danima.

"Premijeri su potvrdili opredeljenje da ostvare napredak u normalizaciji odnosa. Dogovorili su se da sarađuju u rešavanju regionalnih pitanja, kao što je akutni problem ilegalnih migranata s Kosova", rekla je Mogerini.

Ona je izrazila podršku Vučiću i Mustafi kada je reč o daljem napretku na putu ka EU.

Mihajlović: Integracija u kosovsko pravosuđe

Direktor Kancelarija za sradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže za Radio B92 da dogovro u Briselu znači da će na severu Kosova i u južnoj Kosovskoj Mitrovica raditi jedan novi sistem pravosuđa.

"To je u suštini integracija u kosovsko pravosuđe. Ono što za srpsku stranu ovaj sporazum znači jeste da će konačno pravosuđe proraditi u punom kapacitetu. Do sada smo imali pravosuđe u srspkim sredinama koje je radilo bez ograna vlasti. Radilo je i postizalo rezultate, ali bez podrške policije, radilo je po srpskim zakonima. Ovo znači da se premostila jedna od najozbiljnijih prepreka u briselskom sporazumu", kaže Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: