Šajkaš: Trovanje dece u školi

U Osnovnoj školi u Šajkašu došlo je do trovanja dece zbog čega je 17 prebačeno u bolnicu u Novom Sadu. Uzrok još nije poznat. Nijedno dete nije životno ugroženo

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

12:53

Default images
Foto: Tanjug

Direktorka škole "Isidora Sekulić" Mirjana Nikolić Mušicki rekla je da je više učenika medicinski zbrinuto zbog zdravstvenih problema, od čega je 11 odvezeno u Dečju bolnicu u Novi Sad, a petoro je ambulantno zbirnuto u lokalnom Domu zdravlja.

Direktorka škole je novinarima kazala da su po završetku drugog časa učenici, uglavnom sedmog razreda, počeli da osećaju tegobe, te da su nastavnici odmah pozvali Hitnu pomoć.

"Timski smo reagovali i najbitnije je da nijedno od dece nije životno ugroženo", rekla je direktorka Nikolić Mušicki.

Direktorka je kazala da trenutno ne može ništa više reći o uzrocima trovanja i da će javnosti svi podaci biti dostupni kada se tačno utvrdi šta je izazvalo tegobe kod učenika.

Prema njenim rečima, policija i inspekcijske ekipe "Srbijagasa" obavljaju istražne radnje.

Ona je demantovala informacije u medijima da je došlo do nekog incidenta u Kabinetu za hemiju, nakon čega su u Fiskulturnoj sali učenici počeli da osećaju zdravstvene probleme.

"To je nemoguće zbog toga što su Kabinet za hemiju i sala za fizičko na potpuno suprotnim stranama škole i na različitim spratovima", rekla je ona.

Na pitanje da li se škola greje na gas, direktoka je rekla da se greje, ali da je kotao izmešten van škole nekih petnaestak metara i da praktično kroz grejni sistem u školi teče samo vrela voda.

Odgovarajući na pitanje šta su deca imala za užinu, Nikolić Mušicki je rekla da to ne može biti relevantan faktor, jer među decom koja su osetila tegobe ima dosta njih koja ne koriste školsku užinu.

U školi je prekinuta nastava i biće nastavljena kada bude utvrđen uzrok koji je izazvao zdravstvene tegobe kod učenika, rekla je direktorka Nikolić Mušicki.
Foto: Tanjug
MUP je saopštio da je u toku policijski uviđaj, kao i da se još ne zna šta je izazvalo simptome trovanja, te da je trovanje gasom zasad isključeno, jer škola nema uveden gas.

Takođe se navodi da je u školi "Isidora Sekulić"" u Šajkašu nakon časa fizičkog vaspitanja došlo do trovanja učenika uglavnom iz odeljenja VII-2.

"Oni su prethodno boravili u fiskulturnoj sali. Svi su van životne opasnosti", stoji u saopštenju.

Ostali učenici preventivno će biti pregledani u domu zdravlja.

U školi su i prosvetni inspektori i prosvetni savetnici iz Školske uprave Novi Sad. U školi su i policija i vatrogasna vozila, a u toku je sastanak sa rukovodstvom te ustanove.

"U Osnovnoj školi u Šajkašu danas je došlo do masovnijeg trovanja dece gasom, a 10 učenika je trenutno hospitalizovano u Dečjoj bolnici u Novom Sadu", izjavio je Tanjugu portparol te bolnice Dušan Vuković.
Foto: Tanjug
On je kazao da još nije utvrđeno od koje vrste gasa je nastupilo trovanje, niti koliko je tačno dece otrovano jer, kako je kazao, neku decu roditelji sami dovoze u bolnicu.

"Deca koja su primljena u Dečju bolnicu su u stabilnom stanju i situacija je pod kontrolom", rekao je Vuković.

On je naveo da je u Fiskulturnoj sali u školi u Šajkašu više dece palo u nesvest, a uzroci će biti naknadno utvrđeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: