Srbija ne može da ostane neutralna

Specijalni predstavnik Vlade Nemačke za predsedavanje OEBS-u Gernot Erler poručio je da neutralna posrednička uloga Srbije između EU i Rusije nije moguća.

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

12:00

Default images
Foto: Tanjug

"Srbija je na putu u EU i u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike", rekao je nemački zvaničnik na konferenciji "Beogradski dijalozi".

EU od Beograda, prema njegovim rečima, s pravom očekuje postepenu primenu zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i privrženost vrednostima Unije, u šta, kako je dodao, spada poštovanje međunarodnog prava, primena dogovora, kao i poštovanje teritorijalnog integriteta zemalja.

Erler je uveren da "tu nema prostora za neutralnu poziciju, već samo za jasno opredeljenje":

"Ukoliko bi se Srbija odlučila protiv tih zajedničkih vrednosti, ona bi svakako doprinela jačanju onih političkih snaga u Evropi koje žele da uspore dinamiku evropske integracije", rekao je Erler. Erler je kazao da se sa velikom pažnjom prati razvoj u Srbiji, dodajući da ona ne samo da ima status kandidata, već je zvanično i počela pristupne pregovore u januaru prošle godine.

On je izrazio nadu da će uskoro uslediti otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima.

Ukazujući na to da Srbija, uz to, predsedava ove godine OEBS-u, Erler je rekao da su poznate istorijske i kulturne veze koje Beogradea ima sa Moskvom.

On je poručio da niko te veze ne kritikuje, niti dovodi u pitanje, već ih smatra šansom kada je reč o uspostavljanju poverenja u radu OEBS.

Govoreći o Srbiji, Erler je kazao da je unutrašnjopolitička agenda impresivna i da iza reformskih koraka u mnogim oblastima stoji mnogo posla, angažovanja i hrabrost za nepopularna rešenja.

"To su sve reforme koje je Srbija trebalo odavno da uradi i koje su potrebne Srbiji da bude moderna i konkurentna država, a ne samo za članstvo u EU", objasnio je on dodajući da bi želeo da vidi veće uključenje opozicije u reformske procese.

Erler je ukazao na to da je potrebno dalje raditi u oblasti vladavine prava, dosledno nastaviti regionalni program pomirenja i približavanja, izražavajući zadovoljstvo što je Srbija poboljšala odnose sa svim svojim susedima.

Kada je reč o odnosu sa Prištinom, on je naglasio da je svaka dobra vest u dijalogu Beograda i Prištine važna, te dodao da je premijer Vučić iz Brisela doneo jednu pozitivnu vest iz oblasti pravosuđa

"Te vesti su bitne, posebno kada je reč o Poglavlju 35, koje predstavlja otvaranje vrata svih oblasti pristupnih pregovora. Dijalog je i za Evropu od velikog političkog značaja", naglasio je Erler dodajući da u EU postoji konsenzus u vezi sa širenjem na zapadni Balkan.

Nemačka vlada je, kako je podvukao, privržena procesu širenja EU, za evropsku perspektivu ovog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: