"Dogovor u Minsku ili eskalacija"

Konflikt u Ukrajini mogao bi da eskalira u slučaju neuspeha samita lidera "Normandijskog kvarteta" (Rusije, Ukrajine, Nemačke, Francuske) u Minsku u sredu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

20:49

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je rekao stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Prema njegovim rečima, u kuloarima UN dosta se govori o toj temi i gaje se "velike nade u vezi sa predstojećim susretom" Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel I Fransoa Olanda u Minsku.

Čurkin je u intervjuu za TV kanal "Rusija-24" istakao da bi eskalacija konflikta koji bi "stupio u iracionalnu fazu u kojoj bi bilo moguće očekivati svašta", bila izuzetno opasna i u tome je, kako je dodao, veliki značaj predstojećeg samita Kvarteta.

Ističući da mu nisu poznati detalji predloga koji se razmatraju u Berlinu i koji će se razmatrati u glavnom gradu Belorusije, šef ruske misije pri UN je rekao da bi teorijski bilo moguće prisustvo mirovnjaka u zoni konflikta u Ukrajini, ukoliko bude neophodno, ali da to zahteva političke odluke.

Čurkin međutim ne vidi da se takva varijanta razmatra u ovom trenutku, niti da bi bila logična sa stanovišta aktuelnih priprema susreta u MInsku.

Od rezultata samita u Minsku, kako je rekao, zavisiće i pitanje američkih isporuka oružja Ukrajini.

"U SAD postoji prilično velik pritisak kada je to u pitanju, naročito u Kongresu. Merkelova od toga odgovara, ali će ta tema izbijati u zavisnosti od rezultata susreta u Minsku", rekao je Čurkin.

Ističući da je "bezuslovni prioritet" okončanje "građanskog rata u Ukrajini", ruski diplomata je, pritom, upozorio da bi isporukama oružja Kijevu bio prekršen niz međunarodnih dokumenata, ali i dodao da su "SAD vise puta arbitrarno pristupale normama međunarodnog prava" i da se "takva odluka SAD ne može isključiti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: