Sankcije odložene na molbu Ukrajine

Šef poljske diplomatije Gžegož Šetina izjavio je u Briselu da je odluka Evropske unije da odloži proširenje sankcija Rusiji doneta na molbu Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

19:51

Default images
Foto: Beta/AP

On je izjavio da će to povećati prostor za pregovore, javlja poljska televizija TVP.

"To je ukrajinska molba da se danas ne uvode sankcije. Teško bi bilo da to odbijemo. Ukrajinci smatraju da će takav gest olakšati pokušaje da se pokrenu pregovori i možda će dati novu šansu. Pošto je bila takva molba od Ukrajine svi smo je prihvatili", kazao je Šetina nakon dogovora ministara spoljnih poslova članica EU u Briselu da dalje sankcije sačekaju još nedelju dana.

Šetina je ponovio da pokušaj organizovanja susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Petra Porošenka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom u sredu u Minsku svakako ima smisla.

Planirani susret u Minsku Šetina je označio kao početne korake koji neće značiti odmah prekretnicu, ali predstavlja šansu da počne da se razgovara, da se obustave vojne operacije i dogovori primirje.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU dogovorili su se u Briselu da eventualnu primenu daljih sankcija povodom sukoba u Ukrajini - zabranu putovanja i zamrzavanje imovine 19 daljih pojedinaca, uključujući tu i pet Rusa, odloži do 16. februara, kako bi dali šansu pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: