Oštrije sankcije Rusiji na čekanju

EU odlučila da privremeno odloži dalje uvođenje sankcija protiv državljana Rusije i ukrajinskih separatista, želeći da sačeka ishod mogućih mirovnih razgovora.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.02.2015.

18:13

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

EU je odlučila da vidi šta će se i da li će se uopšte nešto dogovoriti lideri Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u Minsku u sredu o okončavanju rata na istoku Ukrajine.

Tek potom će eventualno doneti odluku o stupanju na snagu zabrane putovanja i zamrzavanja imovine za još 19 pojedinaca, uključujući i pet Rusa, zbog njihove uloge u sukobu na istoku Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus rekao je danas u pauzi sastanka u Briselu da će krajnja odluka zavisiti od stanja na terenu.

On je dodao da će se sutra u Minsku sastati politički savetnici kako bi za sredu pripremili razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda, ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Petra Porošenka.

"Ima puno posla. Ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti", rekao je Fabijus precizirajući da to podrazumeva i odgovor gde bi trebalo da bude povučeno teško naoružanje i na koji način da se obezbede ukrajinske granice.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer takođe je upozorio da sastanak u Minsku još nije siguran, a za danas je predviđen sastanak diplomata u Berlinu koji će se time pozabaviti.

Ministri spoljnih poslova EU podržali su diplomatske napore za okončanje konflikta u Ukrajini, odbacivši pozive nekih američkih političara da se Kijevu isporuči naoružanje.

"Ne smatramo taj korak napretkom. Rusima bi bilo lako tada da odmah odgovore na odgovarajući način", rekao je holandski ministar spoljnih poslova Bert Kenders.

I šef britanske diplomatije Filip Hamond naveo je da London za sada ne namerava da snabdeva Ukrajinu oružjem.

EU je do sada uvela zabranu putovanja i zamrzla imovinu 132 pojedinca i 28 pravna lica zbog njihove uloge u situaciji u istočnoj Ukrajini.

Na tu listu, navodi agencija AP, moglo bi biti dodato još devet kompanija i separatističkih grupa u istočnoj Ukrajini koje ne priznaje Zapad, uključujući i jednu iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: