"Šetač" sa granice govori za B92

Hiljade ljudi s KiM prethodnih dana prelazi granicu između Srbije i Mađarske u potrazi za boljim životom, a preko nelegalnih prelaza vode ih takozvani šetači.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

17:22

Default images
Foto: B92

Šetač je osoba koja ih preuzima od vozača i prevodi na mađarsku stranu, do takozvanog mesta utovara. Jedan od šetača, u ekskluzivnoj izjavi za B92, vrlo oprezno prepričava iskustva s terena, ne otkrivajući previše detalja.

"Trudna, dva meseca, šestoro dece. To sam ja lično odvezao. Znači šestoro male dece, najstariji osam godina i trudna s dvoje dece, s mužem, zetom, ocem i majkom. Šta ih tera da sada prelaze? Muka, glad, to ih tera. Idu kroz sneg, kanale, šume, peške. Neke hapse, ako nemaju sreće", kaže on.

Pre nego [to stignu do šume, prolaze jednom ulicom na Paliću. Tu je reporter B92 sretao celog dana grupe od po dvadesetak ljudi, koji traže vezu, šetača koji će im pokazati put.

Socijalnu pomoć smo primali. Sada ne daju. Sad treba da begamo. Od socijalne smo živeli, a sad eto ovo. Nemamo kako da živimo. Posao nemamo. Mi tražimo posao, a njega nema. Ja i petoro dece i žena", kaže jedan od njih.

U Hajdukovu, mestu na samoj granici, svedoče o nikada do sada viđenoj pojavi, kada ulicama ovoga sela dnevno prođe i po dve hiljade iseljenika sa Kosova. Kažu da zbog toga nemaju problema, ali da je situacija napeta.

"Sitnih problema je bilo. Ulaze ljudima u kuće, verovatno da traže pomoć, da pitaju gde treba da idu. To se dešavalo i noću", kaže jedan od meštana.

Od oko dve hiljade iseljenika pogranična policija uhapsi oko hiljadu. Oni ili budu vraćeni nazad, ili završavaju u azilantskim logorima.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: