Zašto Albanci masovno odlaze sa KiM

Razlog masovnog odlaska Albanaca sa Kosova, prištinski politički analitičar Fatmir Šeholi vidi u nesprovođenju uputstava iz izveštaja EU o progresu KiM.

Izvor: B92

Subota, 07.02.2015.

22:28

Default images

"Posledice tog nesprovođenja uputstava iz međunarodnih izvestaja koji govori o lošem stanju na Kosovu su danas rezultat demonstrativnog napustanja građana Kosova, od kojih je 99 odsto Albanaca, a jedan odsto Roma, Aškalija i Egipcana", rekao je Šeholi za RTV PULS

On je dodao da se usvajanjem prištinske rezolucije o sprecavanju ilegalne migracije ne mogu zaustaviti građani da ilegalno migriraju, već su neophodne ozbiljne i korenite mere koje će veoma brzo dati rezultate.

Prema njegovim rečima, uzrok masovnog odlaska Albanaca sa Kosova treba naći u statističkim izveštajima mnogih međunarodnih organizacija, koje godinama ukazuju na veliku stopu nezaposlenosti, ekstremno siromastvo i siromastvo.

"Po zvanicnim podacima udruzenja Majke Tereze na Kosovu 18 odsto građana žive u ekstremnom siromastvu sa 0,90 centi na dan, 28 odsto stanovnika živi u siromastvu sa jedan evro i 40 centi, a stopa nezaposlenosti je stigla čak do 60 odsto", rekao je Sseholi.

Po njemu, krivci za takvo stanje na Kosovu su oni koji kreiraju vladinu politiku.

"Samo za 45 dana sa Kosova je migriralo 35 hiljada Albanaca, a za poslednjih šest meseci vise od 50 hiljada, među kojima je blizu sest hiljada ucenika osnovnih skola", podsetio je Sseholi.

On je ukazao na alarmantnost tih podataka i ocenio da, ako se nastavi ovaj trend ilegalne migracije, Kosovo će u ovoj godini biti suočeno sa velikom stopom migracije,čak do 30 odsto.

Podsetimo, danas je granična policija sprečila prelazak 159 ilegalnih migranata sa Kosova iz Srbije u Mađarsku.

U toku dva prethodna dana uhapšeno je 290 osoba, većinom Albanaca s Kosova koji su pokušali da ilegalno pređu granicu Srbije i Mađarske.

Na administrativnom prelazu Merdare, kod Kuršumlije, kosovski Albanci masovno prelaze u Srbiju, odakle ih taksisti, auto-prevoznici prevoze do Subotice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: