"Poražavajuće glasanje o SRB tužbi"

Predsednik IDC “Veritas“ Savo Štrbac rekao je za B92 da je poražavajuće što je srpska tužba pred MSP odbijena jednoglasno.

Izvor: B92

Utorak, 03.02.2015.

18:54

Default images

On je za Radio B92 rekao da je uspeh dolazak srpske tužbe pred Međunarodni sud pravde, te da nije bilo želje da se akcija "Oluja" proglasi genocidnom. Istakao je i da će obe strane u narednom periodu istraživati tačke odluke koju je doneo MSP i tražiti delove koji im idu naruku za dalje sporove.

“Očekivao sam da sudije prate utisak javnosti, oni su ljudi od krvi i mesa i nije bilo želje da se "Oluja" proglasi genocidnom. Zastrašujuć mi je način na koji je odbijena tužba Srbije, jednoglasno, a u sudskom veću je bio i sudija iz Srbije. Hrvatska je bolje prošla, 15:2, za njenu tužbu je glasao sudija iz Hrvatske i sudija iz Trinidada i Tobaga. Činjenica da naš sudija nije glasao za našu tužbu me je totalno porazila“, naveo je Štrbac.

MSP je danas odbacio tužbe i hrvatske i srpske strane.

“Sam naš dolazak pred MSP je uspeh, da ne ostane samo da o događajima u Hrvatskoj svedoči samo hrvatska tužba. Mi smo uzvratili kontratužbom i rezultat je nerešen. Ovo nam je najveći uspeh pred međunarodnim sudovima, pred Haškim tribunalom Hrvati vode 6:0, a pošto se i dalje sudi dvojici Srba oni bi mogli da povedu i sa 8:0. Da ne govorim o nacionalnim sudovima, pred hrvatskim je osuđeno oko 45 pripadnika hrvatskih oružanih snaga za celi rat, naspram 600 osuđenih Srba. U srpskih sudovima je suđeno jednom Hrvatu, a preko 40 Srba je pravosnažno osuđeno“, dodao je Štrbac.

On je istakao i da oni koji su doživeli egzodus, kako sa srpske, tako i sa hrvatske strane, ne mogu da budu zadovoljni presudom Međunarodnog suda pravde.

“Posle ovakve odluke obe strane će se usresrediti na tačke iz obrazloženja ne bi li našle nešto što bi im išlo na ruku. Primetio sam u izlaganju sudije Tomke da su oni ocenjivali zapisnike sa Brijona, gde je razmatrano proterivanje Srba iz Krajine. Razmatranja dolaze do nivoa etničkog čišćenja, ali se tu navodi da oni ne traže da Srbi fizički nestanu, već da nestanu sa tih prostora. Oni ništa nisu učinili da Srbi ostanu tu, ali taj slučaj ne doseže do genocidne namere jer ona iziskuje uništenje u fizičkom smislu, a ne proterivanje sa teritorija“, dodao je Štrbac.

Štrbac je dodao da je uspeh za srpsku stranu to što je pomenuto etničko čišćenje, što do sada nije bio slučaj.

“Mi ćemo se toga držati u sporovima koji se trenutno vode. Konstatovano je da su se desili zločini u kolonama, prema zarobljenicima i stanovništvu koje je ostalo, a to akciju “Oluja“ ne čini čistom kao što kažu Hrvati“, zaključio je Štrbac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: