"Japan da ostane van koalicije"

Japan ne treba da bude deo koalicije u borbi protiv terorizma, ocenili su stručnjaci, dan pošto su pripadnici ID pogubili japanskog taoca, Kendžija Gotoa.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

23:45

Default images
Šinzo Abe (foto: Beta/AP)

Japan je do sada uglavnom uspešno izbegavao mešanje u "bure baruta" Bliskog istoka i bio zaštićen od agresije verskog fanatizma, ali situacija se drastično promenila, pošto je Islamska država zarobila i potom pogubila dvojicu japanskih državljana, navodi agencija Frans pres.

"Do sada su svi mislili da Japan nema mnogo veze sa Bliskiom istokom i da nije interesantan za Islamsku državu. Sada shvataju da su teroristi svugde i da njihove žrtve mogu biti svi", kaže profesor političkh nauka iz Tokija Tomoaki Ivai.

Imidž Japana, kao pacifističke zemlje, i politika koji vodi aktuelni premijer više tu zemlju ne štiti od terorizma, ocenjuju stručnjaci i podsećaju da je Šinzo Abe ovlastio japansku vojsku da u okviru "kolektivne odbrane" interviniše van granica Japana i pruži pomoć onim saveznicima kojima je to potrebno.

Potez japanskog premijera izazvao je, međutim, strahovanje da će Japan biti uvučen u nerešive sukobe, kao što je borba protiv Islamske države, a egzekucija dvojice japanskih državljana takva je strahovanja samo povećala.

"Ta talačka kriza bila je veliki šok za Japance. Mnogi misle da bi Japan trebalo da ostane po strani, i da ne učestvuje u međunarodnim konfliktima, pošto to moze da dovede u opasnost život japanskih državljana", rekao je francuskoj agenciji stručnjak za međunarodne odnose Takehiko Jamamoto.

Iako mu se upućuju oštre kritike, japanski premijer danas je ponovio da je Japan "odlučan" da preuzme odgovornost i da sa međunarodnom zajednicom učestvuje u borbi protiv terorizma.

"Premijer će nastaviti sa svojom politikom 'proaktivnog pacifizma', ali možda bi trebalo da, u skladu sa japanskom tradicijom, akcenat stavi na ono što nije vojni deo diplomatije, kao što je pružanje humanitarne pomoći onima kojima je to najpotrebnije", ocenjuje Jamamoto.

Prema ocenama mnogih stručnjaka, Japan je pokazao nedovoljno iskustva, i nespretno se ponašao tokom talačke krize, kada je Islamska države pretila da će pogubiti dvojicu Japanaca.

Argument stručnjaka za takve tvrdnje, između ostalog jeste činjenica da je Šinzo Abe prvu izjavu od početka talačke krize dao dok je stajao ispred japanske - i izraelske zastave.

Profesor Robert Dižarik sa fakuteta u Tokiju ipak ne misli da je japanska vlada odgovorna za ubistvo dvojice Japanaca.

"Takva tragedija je neizbežna. Izvor novca za Islamsku državu je kidnapovanje. Japan je bogata država, tako da je logično da su Japanci njihov plen", kaže Dižarik.

Pripadnici Islamske države kidnapovali su pre nekoliko meseci dvojicu japanskih državljana - Harunu Jukavu i Kendžija Gotoa i potom objavili snimke o njihovom pogubljenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: