Porodica otetog Jordanca u strahu

Rodbina jordanskog pilota, kojeg kao taoca drže džihadisti iz ID, zatražila je od vlade u Amanu da bude otvorenija po pitanju pregovora o njegovom oslobađanju.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

09:54

Default images
Foto: Beta/AP

Nakon što su islamisti objavili da su pogubili japanskog taoca Kendžija Gotoa porodica zarobljenog vojnog pilota Muata al-Kaseasbeha iz Jordana još je zabrinutija.

Sudbine japanskog novinara i jordanskog pilota su bile međusobno povezane, pošto su pripadnici ID u zamenu za njihovo oslobađanje tražili da bude oslobođena jedna iračka teroristkinja, prenela je agencija AP.

U sinoć objavljenom video snimku Islamske države, u kojem je prikazano da je Goto ubijen odsecanjem glave, jordanski pilot se uopšte ne pominje, što navodi na strahovanja za njegov život.

"Želimo da nam vlada kaže istinu", izjavio je danas ujak pilota Jasin Ravašda. On je naveo da porodica ne zahteva da zna sve detalje, ali želi da čuje da li se napori za oslobađanje al-Kaseasbeha kreću u pozitivnom pravcu ili ne.

Pilotov otac Safi al-Kaseasbeh je izjavio da je zabrinut, ali da ipak ima poverenja u vladu u Amanu.

"Naravno da sam zabrinut. Reč je o mojem sinu. Uvek sam zabrinut za njega, a bilo kakav razvoj situacije me navodi na još veću zabrinutost", rekao je otac.

Jordanske vlasti navodno sa islamistima pregovaraju indirektno i tajno, preko plemenskih vođa u susednom Iraku.

U audio poruci postavljenoj na internetu džihadisti su zapretili da će ubiti jordanskog pilota ako im do četvrtka uveče ne bude predata na turskoj granici Iračanka Sadžida el Rišavi.

Jordanska vlada je u četvrtak saopštila da će osloboditi Iračanku, inače osuđenu na smrtnu kaznu zbog smrtonosnih napada u Jordanu 2005. godine, jedino ako dobije dokaz da je talac Jordanac živ.

Iračanka Rišavi (44) osuđena je na smrtnu kaznu vešanjem zbog umešanosti u samoubilačke bombaške napade na hotele u Amanu u novembru 2005. godine, kada je poginulo 60 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: