Nestašica lekova u K. Mitrovici

Najveći problem Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici je loša snabdevenost lekovima koja je prouzrokovana pojačanom kontrolom uvoza lekova na prelazu Jarinje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.02.2015.

12:16

Default images

Pacijenti su zabrinuti zbog tog problema, a lekari upozoravaju da ako problem nestašice lekova bude izražen tokom ove godine to bi moglo da dovede do zastoja u radu Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Zamenik direktora Zdravstvenog centra Zlatan Elek izjavio je Tanjugu da je najveći problem ove ustanove snabdevanje lekovima,objašnjavajući da se lekovi koji se uvoze preko prelaza Jarinje zadržavaju.

On podseća i da se na lekove koji su uvezeni iz inostranstva plaća carina od 10 do 27 odsto ističući da je Zdrastveni centar u Kosovskoj Mitrovici zdrastvena ustanova koja pruža više od 90 odsto stacionarnih zdrastvenih usluga.

Problem sa nestašicom lekova, po rečima Eleka prevazilazi se, bar za sada, na različite načine izražavajući nadu da pacijenti neće biti ugroženi. Upozorava međutim da "ako se ovakav problem nastavi u 2015. godini onda će sigurno doći i do zastoja u radu".

Jedno od reprezentativnih odeljenja mitrovičke bolnice je dečije na kojem se leče mališani sa celog Kosova i na kojem na mesečnom nivou bude obavljeno do 1.500 pregleda a godišnje i do 1.000 prijema.

Načelnik dečijeg odeljenja Zoran Savić potvrdio je Tanjugu da su uslovi na ovom odeljenju mitrovičke bolnice apsolutno zadovoljavajući ali da je u posednje vreme jedini izuzetak loša snabdevenost nekim lekovima.

"Nije to problem samo dečijeg odeljenja to je problem čitavog Zdrastvenog centra, lekovi se zadržavaju na carini, neke lekove jednostavno nemamo ali snalazimo se zahvaljući ljudima iz Kosovske Mitrovice i pojedinim apotekama koje nam izlaze u susret i kada tražimo neke lekove koji nedostaju istog momenta nam donesu", istakao je Savić.

Pacijenti su zabrinuti zbog činjenice da je sve češće u mitrovičkoj bolnici izražena nestašica lekova.

Jadranka Vukmirović iz Graca, koja je završila u bolnici jer je njeno novorođenče dobilo visoku temperaturu, kaže da je normalno da su pacijenti i roditelji uplašeni zbog ovog problema.

Zbog povremenog manjka lelova zabrinuta je i Sanja Kračković iz Leposavića koja je pre nego što je primljena u bolnicu pitala da li je potrebno da nešto od lekova kupi i dobavi.

"Pitali smo osoblje odmah da li je potrebno nešto od lekova da se nabavi, rekli su da ne, da trenutno ima tako da moje dete trenutno prima terapiju sa odeljenja", navela je Kračkovićeva.

Nekih lekova nema u državnim apotekama na severu Kosova pa su pacijenti prinuđeni da ih kupuju u privatnim koje ih uglavnom dobavljaju iz Prištine.

Kompanijama koje se bave uvozom lekova i medicinskih aparata na sever Kosova ostavljen je rok do 31. maja da regulišu kosovsku licencu u suprotnom taj posao im neće biti omogućen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: