MKD: Pokušaj državnog udara ili...

Lider glavne makedonske opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev optužen da je kovao zaveru sa stranom obaveštajnom službom da svrgne makedonsku vladu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.02.2015.

09:17

Default images

Zaev je negirao te optužbe navodeći da vlasti uzalud pokušavaju da spreče objavljivanje nečeg što je, kako je istakao, zapaljivi dokaz krivičnih radnji konzervativnog premijera Makedonije Nikole Gruevskog, prenela je agencija Rojters.

Gruevski, koji je na čelu vlade od sredine 2006. godine, optužio je Zaeva da je pokušao da ga uceni da sazove prevremene izbore tokom njihovog razgovora "u četiri oka" u septembru i novembru

.

Gruevski je dalje rekao da je Zaev tvrdio da je prikupio obaveštajne podatke protiv vlade uz pomoć strane obaveštajne službe.

"Gledao sam i slušao lidera opozicije koji me je informisao da je sarađivao sa stranom obaveštajnom službom", rekao je Gruevski.

"Zaev je hteo da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obaveštajne službe", rekao je Gruevski.

"Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije", rekao je premijer.

Gruevski je rekao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev pretio njemu i vladi i dodao da postoje "neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje".

Mesecima je Zaev pretio da će da obelodani dokaze o krivičnim radnjama vlade, uključujući dokaze koje, kako je rekao, mogu da naruše etničke odnose u Makedoniji, navela je agencija Rojters.

"Čak i ako uhapse Zaeva, neće uspeti da zaustave objavljivanje dokaza koje imamo", rekao je Zaev internet portalu makedonskog nedeljnika Fokus, prenela je britanska agencija.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska je rekla da je ovo prvi put u istoriji Makedonije da su protiv nekog lica podignute optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka.

Jankuloska je rekla da su neki od elektronskih fajlova pronađenih kod Veruševskog poverljivi, a da drugi ukazuju na nelegalno prisluškivanje telefona.

"Zadovoljni smo materijalnim dokazima koje imamo da podržimo optužbe i ostavićemo kancelariji tužioca da odredi njihovu vrednost", dodala je ministarka.

Državno tužilaštvo Makedonije potvrdilo je da je policija podnela krivične prijave protiv četvoro ljudi, uključujući bivšeg šefa državne bezbednosti Zorana Veruševskog i njegove supruge.

Svi osim Zaeva su u pritvoru, a lider opozicije je predao pasoš.

Socijaldemokratska stranka Zaeva bojkotuje parlament skoro godinu dana, zbog izborne krađe na poslednjim parlamentarninm izborima.

Britanska agencija je navela da bi eventualno zatvaranje Zaeva dalje produbilo političke podele u zemlji kao i da bi moglo da dovede do zabrinutosti Zapada zbog mogućeg autoritarnog ponašanja Gruevskog.

Maja Kocijančić, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, zatražila je od makedonskih vlasti da, tokom istrage poštuju evropske standarde, uključujući pretpostavku nevinosti.

Kocijančič je navela da je makedonski ministar spoljnih poslova danas telefonom obavestio Komisiju o hapšenju četvoro ljudi, uključujući Zaeva, pod optužbom da su pripremali državni udar.

"To su veoma ozbiljne optužbe", navela je portparolka u saopštenju za medije i istakla da EU očekuje nezavisnu i transparentnu istragu u skladu sa evropskim standardima, uključujući pravo optuženih na odbranu i prezumpciju nevinosti.

Kocijančič je sem toga izrazila zabrinutost zbog pogoršanja političkog dijaloga u Makedoniji i pozvala sve stranke da se uzdrže od poteza koji bi migli da dodatno pogoršaju situaciju.

Makedonija želi da se priključi NATO i Evropskoj uniji ali je proces evroatlantskih integracija zastao zbog spora sa Grčkom u vezi imena Makedonija.

Makedonija je jedva izbegla građanski rat 2011. godine kada su izbili okršaji vladinih snaga i albanskih gerilaca, navela je agencija Rojters, koja je dodala da Albanci čine najmanje 25 odsto populacije i da partija bivših gerilaca deli vlast sa Gruevskim.

Moskva: Nadamo se temeljnoj istrazi

Rusija se nada da će biti sprovedena temeljna istraga o neuspelom pokušaju državnog udara u Makedoniji, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Izražavamo nadu da će biti sprovedena temeljna istraga u interesu stabilnosti i sigurnosti u Makedoniji", saopštilo je ministarstvo a prenela ruska novinska agencija Tass.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je sve političke snage u Makedoniji da deluju u skladu sa ustavom, da reše probleme dijalogom.

"Pogoršanje situacije u prijateljskoj Makedoniji može izazvati opasnu eskalaciju etničkih sukoba u zemlji", saopštilo je ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: