UN traži izjašnjenje srpske vlade

Radna grupa za arbitrarno zadržavanje pri Visokom komesaru za ljudska prava UN u Ženevi zatražila je izjašnjenje Vlade Srbije u slučaju Đure Kljaića (66).

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

13:56

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

To je rekao Milan Jovanović, advokat Đure Kljaića (66) iz Mladenova, opština Bačka Palanka, koji se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici gde izdržava kaznu zatvora po presudi nepriznate Republike Srpske Krajine.

Vlada je dužna da u roku od 60 dana odgovori posle čega Radna grupa za arbitrarno zadržavanje preduzima dalje korake, rekao je Jovanović koji je još dodao da se postupak u slučaju Kljaića vodi pred ombudsmanom, pred Komisijom za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija Narodne skupštine Srbije i pred Ustavnim sudom.

Kljaić je početkom 1996. godine presudom Okružnog suda u Belom Manastiru osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva, ali ovde se radi o običnoj svađi između sunarodnika i nije reč o ratnom zločinu, napomenuo je Jovanović i podsetio da je slučaj Kljaić bio ranije predmet analize niškog Centra za ljudska prava u sprovođenju projekta "Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa".

Kljaić je sa izdržavanjem kazne započeo avgusta 1995. godine u Repbilici Srpskoj Krajini, a 1996. godine je prebačen sa grupom zatvorenika u Srbiju kada je područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, pod upravom UN mirno reintegrisano u pravni poredak Hrvatske, rekao je ranije Jovanović.

Kljaić se početkom 2000. godine nije vratio u zatvor sa odsustva koje je koristio, da bi novembra 2011. godine, posle više od 10 godina života na slobodi, bio uhapšen po poternici i vraćen u zatvor u Sremsku Mitrovicu.

On je za to vreme živeo u Mladenovu, dobio je ličnu kartu i vozačku dozvolu, a pitanje premeštaja zatvorenika iz Srpske Krajine u Srbiju nije bilo rešeno međudržavnim ugovorom niti je presuda Kljaiću potvrđena od strane hrvatskih ili srpskih sudova, podsetio je Jovanović na taj slučaj.

Jovanović je kao punomoćnik Kljaića posle žalbenog postupka pred srpskim sudovima, podneo ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je zahtev za njegovo pomilovanje sredinom prošle godine.

U ustavnoj žalbi se navodi da je Kljaiću povređeno pravo na slobodu i bezbednost, pravo na pravično suđenje i pravo na suđenje u razumnom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: