"Proces pridruživanja EU - maraton"

Ambasador Letonije Ivars Pundurs, izrazio je nadu da će tokom aktuelnog letonskog predsedavanja EU biti otvorena poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.02.2015.

09:33

Default images

On je poručio da proces pridruživanja nije sprint već maraton.

"Nadam se da će naše predsedavanje biti ono u kome se otvaraju poglavlja", rekao je Pundrus, ambasador Letonije u Grčkoj, koji je nadležan i za Srbiju, budući da ova baltička zemlja nema ambasadu u Beogradu.

"Neophodan je napredak u dijalogu sa Prištinom i uspešnija primena Briselog sporazuma. Sada je dobar trenutak kada je formirana vlada u Prištini i zakazana naredna runda dijaloga pa se možemo nadati da će biti napretka i da možemo da razmatramo otvaranje poglavlja u pregovorima", ocenio je ambasador u izjavi za RTS.

On je smatra da u Leoniji postoji velika podrška za proširenje Evropske unije i priključenje Srbije i napominje da je njegova zemlja imala velike koristi od članstva u EU.

"Jasno pamtimo naš proces pregovora tako da nije moguće da budemo nezainteresovani za ovaj proces. Ne očekujemo nagli razvoj događaja tokom našeg predsedavanja ali to ne znači da nećemo usmeravati stvari napred najbolje što znamo", rekao je on.

Letonsko iskustvo je, kako kaže ambasador, da stvari tokom pridruživanja moraju biti jasne, odnosno da zemlje kandidati koje pokušavaju da se priključe imaju jasna pravila, procedure i vrednosti. Takođe, pregovori se ne odnose samo na to šta su pravila već je neophodno da Srbija i ostale zemlje kandidati u potpunosti primene ta pravila, dodao je on.

"U ovom trenutku to možda neće zvučati ohrabrujuće ali proces pridruživanja nije sprint nego maraton i cilj je važniji od starta Onaj ko i malo zakasni na startu i dalje može da pobedi u trci," rekao je Pundurs.

On ističe da je neophodno je puno raditi.

"Ponekad mislimo da su zahtevi previše oštri, da EU nije fer ali na kraju kada dođe dan ulaska u EU, a doći će i za vas, shvatićete da je sve to rađeno za dobrobit Srbije," ističe ambasador.

Letonski diplomata kaže da on i njegove kolege daju sve od sebe da prate razumeju i adekvatno predstave događaje u Srbiji.

"Mislim da je to teže za mene jer je teže raditi iz daljine, ali ja se trudim da što češće posećujem Beograd i mislim da sam do sada uspevao u tome. Želeo bih da tokom ovih šest meseci, ali i nakon toga, doprinesem boljim odnosima Letonije i Srbije ali i da pomognem Srbiji da se priblizi Evropskoj uniji i na kraju postane njen clan", zakljucuje Pundurs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: