NS: Tužba zbog buke iz kafića

Zbog brojnih kafića u Ulici Laze Telečkog, u centru Novog Sada, stanari godinama negoduju.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

20:41

Default images

U nekoliko navrata pisali su peticije, žalili se nadležnima, ali problem nisu uspeli da reše. Sada su podneli tužbu protiv Grada.

Građani se u poslednje vreme pitaju da li je život u centru Novog Sada kazna ili privilegija. Do odgovora su vremenom došli.

"Trenutno mislim da je to kazna", navodi stanar Duško Lončar.

Stanari Laze Telečkog i okolnih ulica u centru Novog Sada, koje su omiljeno mesto za noćni provod, godinama vode bitku protiv ugostitelja, ali i gradske vlasti, jer ne rešava problem buke.

"Imamo problem sa noćnim klubovima, sa kafićima, ne možemo da spavamo noću, nemamo miran san. naša deca idu u školu neispavana, mi idemo na posao neispavani. Naše zdravlje je ozbiljno ugroženo", dodaje Lončar.
Milan Subašić u prilici je da govori i u ime ugostitelja, i u ime stanara. Živi u stanu iznad kafića, čiji je vlasnik. Njemu buka, uglavnom, ne smeta.

"Nekad i meni smeta muzika iz mog lokala, kad sam nervozan, kad sam bolestan. ali tako je to, svakome nešto smeta, nije da je idealno sve. imam primera kad mi komšija kaže jaoj, kako ti je bila dobra muzika sinoć, sledećeg dana bend drukčije svira, oni opet jauču”, slikovito objašnjava Subašić.

Stanari iz centra grada tužili su grad. Svoju muku procenili su na 300.000 dinara, koliko traže da im grad isplati na ime odštete.

"Znači to je pokušaj skretanja pažnje na problem koji mi imamo i koji se ne rešava godinama. Ljudima je ozbiljno ugroženo i fizičko i psihičko zdravlje”, navodi Lončar.

Ugostitelji tvrde da u većini lokala postoji propisna izolacija. Stanari, pak, ističu da kafiće od stanova deli jedan jedini zid i da ni najbolja izolacija ne pomaže.

Iako suporostavljene strane, i ugostitelji i stanari imaju jedan zajednički stav, a to je da bi grad trebalo da donese konačnu odluku i reši problem, koji traje već godinama.

U gradskoj upravi kažu da su formirali radnu grupu. Ona je donela odluku kojom će kvalitetnije, kako kažu, biti regulisano radno vreme ugostiteljskih objekata. Ovu odluku predočiće udruženjima građana i ugostiteljima, kako bi na kraju konačno doneli najkvalitetniji propis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: