Krivična prijava direktorki FHP

Advokat Svetozar Vujačić rekao je da je u svojstvu građanina podneo krivičnu prijavu protiv direktorke FHP zbog optužbi protiv načelnika generalštaba Dikovića.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.02.2015.

15:00

Default images

U saopštenju je navedeno da je direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović na konferenicji 29. januara ove godine optužila načelnika generalštaba VS Ljubišu Dikovića da je kao komandant 37 motorizovane brigade učestvovao u ratnim zločinima na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine, čime je, prema Vujačiću, učinila krivično delo lažnog prijavljivanja.

Vujačić podseća da je iznela identične dokaze za svoju izjavu koji su izneti i 2012. godine, a koje je tužilaštvo za ratne zločine odbacilo kao neosnovane.

"Ovakvim iznošenjem neistine na teret načelnika generalštaba VS izazvala je veliku uznemirenost kod građana, pa predlažem da se u pred krivičnom postupku, utvrdi autentičnost, inkrimisane izjave, prijavljene i potom pokrene krivični postupak protiv iste (Sandre Orlović)", naveo je Vujačić u razlozima za podnošenje krivicxne prijave.

Izvršna direktorka Fonda Sandra Orlović 29. januara na konferenciji za novinare navela je da je ta organizacija došla do podataka koji jasno ukazuju da su u zločine počinjene na Kosovu u selima Rezala, Staro Čikatovo, Donja Zabela i Gladno Selo umešani pripadnici 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije na čijem je čelu bio Diković.

Zastupnik Dikovića advokat Đuro Čepić saopštio je nakon toga da je Tužilaštvo za ratne zločine još 2012. godine potvrdilo da se protiv načelnika Generalštaba VS ne vodi nikakav postupak, niti da je on prijavljen kao učesnik nekog ratnog zločina.

Zbog ranijih navoda o njegovoj umešanosti u ratne zločine Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i tadasnje direktorke Nataše Kandić, a proces je u toku.

Direktorka Fonda za Humanitarno pravo odgovara da je advokat Vujačić neobavešten.

"Advokat Vujačić očigledno nije stigao da pročita dosije jer tvrdi da su iznete identične optužbe koje smo objavili 2012. i kao da uopšte nije čuo da je u opštini Raška otkrivena masovna grobnica", rekla je Orlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: