Na stotine alkoholisanih za volanom

Svakog vikenda na teritoriji grada Beograda sprovodi se pojačana kontrola saobraćaja, prvenstveno usmerena na kontrolu vozača koji voze pod uticajem alkohola.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

10:34

Default images
Foto: Freeimages.com

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešićje rekao da se nada da će policija ovim akcijama smanjiti broj vozača u alkoholisanom stanju, a time smanjiti i broj saobraćajnih nesreća i nastradalih.

"Ono što je ohrabrujuće, protekle 2014. godine imali smo najmanji broj nastradalih, kako smrtno, tako lako i teško povređenih i nadamo se da ćemo uspeti da zadržimo ovaj trend i u 2015. i ja bih želeo i ovaj put- ne da apelujem, nego da molim sve vozače i učesnike u saobraćaju da obrate pažnju i da poštuju saobraćajne propise," rekao je Malešić.

Kako je Tanjugu rekao glavni inspektor za kontrolu i regulisanje saobraćaja Vasilije Đuričić, svakog vikenda u Beogradu u proseku od 120 do 320 vozača upravlja pod uticajem alkohola. Prema njegovim rečima, u noći s petka na subotu bilo je 123 alkoholisana vozača, policija je protiv njih podnela 67 prekršajnih prijava i 56 prekršajnih naloga po saobraćaju, za koja je predviđena mandatna kazna - za lica koja su imala od 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, dok je zadržano 11 lica koja su imala preko 1,2 promila alkohola u krvi.

On je rekao da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina, uslovne radnje nepostupanja po pravilima saobraćaja i nakon toga vožnja pod uticajem alkohola. Kako je naglasio, policija je pojačala kontrole po pitanju brzine kretanja, alkoholisanosti i vožnje pre sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

Tako, ukupan broj podnetih prekršajnih prijava i prekršajnih naloga za januar 2015., u poređenju sa istim mesecom prethodne godine je veći za 3.000, rekao je Đuričić.

On je naveo da je na teritoriji grada Beograda, zajedno sa prigradskim naseljima, 2013. godine bilo 116 poginulih u saobraćaju, a 2014. godine 104 poginula, što je, kako je rekao, smanjenje za oko 11 odsto. Đuričić je dodao da je u odnosu na 2013. godinu, ukupan broj saobraćajnih nezgoda smanjen za 3,28 odsto, ukupan broj nastradalih je smanjen za 4,43 odsto, dok je broj teško povređenih porastao za 7,4 odsto.

Prema podacima saobraćajne policije, sinoć je na teritoriji grada Beograda zaustavljeno oko 2.250 vozila, bilo je 125 alkoholisanih vozača, a zadržano je njih 12 na trežnjenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: