NS: Ruže u čast žrtava racije

Na novosadskoj strani Varadinskog mosta posađene su crvene ruže u znak sećanja na žrtve Novosadske racije 1942. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

00:29

Default images
foto: Tanjug

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković je tom prilikom rekao da je zasađeno je 1.246 crvenih ruža koje simbolizuju nevino prolivenu krv Novosađana tokom tog racije.

Ruže su zasađene u oblike dve suze koje teku u pravcu Dunava.

"Obeležavajući 73 godine od Holokausta u Novom Sadu, zajedno sa JKP 'Gradsko zelenilo' došli smo na ideju da posadimo 1.246 crvenih ruža, po jedan cvet za svakog stradalog Novosađanina u raciji koja se odigrala u neposrednoj blizini ovog mesta", rekao je Stojković novinarima, dodajući da "januarski Crveni led svake godine u bolu okuje Novi Sad".

Stojković je naglasio da Novi Sad može i mora da posluži za primer kako ljudi različitih nacija i veroispovesti mogu da žive zajedno, srećno i u slozi.

Direktor JKP "Gradsko zelenilo" Aleksandar Bogdanović je kazao da će 1.246 crvenih ruža posađenih u obliku suze predstavljati prirodni spomenik u čast nastradalih građana Novog Sada u zloglasnoj raciji.

Bogdanović je dodao da će "Gradsko zelenilo" prihvatiti ideju da se na mestu gde su posađene ruže postavi ploča na kojoj će, za sve one koji ne znaju, stajati objašnjenje zbog čega su na tom mestu zasađene ruže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: