"Presuda MSP važna za odnose sa HR"

Nemoguće je predvideti presudu Međunarodnog suda pravde povodom optužbi Srbije i Hrvatske za genocid, ali očekujem da će taj sud zaista biti "sud pravde".

Izvor: Beta

Nedelja, 01.02.2015.

13:46

Default images

To je ocenio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dodavši da će to biti jedan od najznačajnijih događaja za bilateralne odnose dve zemlje u narednom periodu.

"Nemoguće je reći kakva će ta presuda biti, ali to je verovatno kraj jednog procesa koji traje 15-20 godina i stavljanje tačke na određenu potrebu da se i jedni i drugi pred nekim trećim borimo za to ko je veći zločinac", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Beogradu.

"Očekujem da će Međunarodni sud pravde zaista biti sud prave", rekao je Dačić.

Presuda koja treba da bude izrečena 3. februara označiće, prema njegovim rečima, kraj procesa koji traje već 15-20 godina i predstavljaće priliku da se to pitanje ostavi u prošlosti i da se dve zemlje okrenu budućnosti.

"Pošto s hrvatske strane nije bilo političke volje da se tužbe zajednički povuku, proces pred MSP u Hagu bio je jedino rešenje, i na tu presudu ne postoji pravo žalbe", rekao je on.

Ponovivši da Srbija osuđuje ratne zločine, Dačić je naglasio da "svi treba da nastave s procesuiranjem svih optuženih za ratne zločine".

U Briselu najverovatnije najpre o primeni ranijih dogovora

Dačić je rekao da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu najverovatnije biti reči o implementaciji ranije potpisanih sporazuma i njima definisanim pitanjima.

"Srbija želi da što pre bude implementiran Briselski sporazum i da se što pre konstituiše Zajednica srpskih opština, neophodna za funkcionisanje života ljudi na severu Kosova", rekao je Dačić.

Na pitanje novinara da li će 9. februara biti reči i o pitanju imovine, Dačić je kazao da do sada to pitanje nije bilo predmet razgovora i istakao da ta tema mora da bude definisana u budućim rundama dijaloga.

"Imovina nije bila do sada predmet razgovora, i kada smo imali neka sporna pitanja, kao što je energetika, tada smo govorili da će se o tome raspravljati 2014, ali ta godina je bila praktično bez razgovora na visokom nivou zbog krize sa formiranjem Vlade u Prištini", rekao je Dačić.

On je ukazao da će predstojeći sastanak u Briselu biti "prvi sastanak posle dugog niza meseci, prvi sastanak dva nova premijera (Srbije i Kosova) i prvi sastanak koji će voditi nova visoka predstavnica EU Federika Mogerini", i da ne veruje da će na njemu biti reči o imovini.

"Ta tema mora da se definiše. Neko ko je, na primer, priznao Kosovo smatra da je sva imovina tamo vlasništvo Kosova. Ali tu postoje i neke obaveze. Zašto je Srbija otplatila pola milijarde evra kredita za Kosovo u proteklih 10-15 godina. Što nisu oni plaćali kredite?!... Ako se ide logikom da je sve na Kosovu kosovsko, onda je i dug kosovski", istakao je Dačić.

On je dodao da "nije to tako jednostavno i da se to što oni predlažu nigde u svetu ne dešava, osim kad dodje neka revolucija, pa dodje do nacionalizacije fabrika i preduzeća".

"Pitanje vlasništva je najvažnije u zapadnom političkom sistemu. Mi ovde imamo državno, privatno i crkveno vlasništvo", rekao je Dačić i dodao da oko svega toga treba da se vodi dijalog, i to ne samo politički, već prevashodno ekonomski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: