SAD utvrđuje autentičnost snimka

SAD nastoje da utvrde verodostojnost snimka Islamske države na kojem tvrdi da je odsecanjem glave ubila japanskog taoca Kendži Gotoa, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

22:24

Default images
screenshot

"Pogledali smo snimak na kojem se tvrdi da su japanskog državljanina Kendžija Gotoa ubili pripadnici terorističke grupe ID", saopštila je predstavnica Nacionalnog saveta za bezbednost Bernadet Mejen.

"Radimo na tome da potvrdimo autentičnost snimka. SAD najoštrije osuđuju delovanje ID i zahtevamo da momentalno puste na slobodu preostale taoce. Solidarišemo se sa našim saveznikom Japanom", navela je Mejen.

Japanska televizija NHK je prenela da japanska vlada takođe proverava autentičnost snimka.

Ekstremistička Islamska država objavila je snimak na internetu navodeći da su, odsecanjem glave ubili i drugog japanskog taoca, Kendžija Gotoa.

Britanska agencija Rojters prenela je da se na snimku vidi jedna osoba s nožem na vratu Japanca koji kleči, a a zatim je prikazano telo tog japanskog novinara, taoca, na kome je postavljena njegova glava.

Obraćajući se direktno japanskom premijeru Šinzo Abeu, osoba s nožem je rekla: "Zbog vaše nepromišljene odluke da učestvujete u ratu u kojem ne možete pobediti, ovaj nož ne samo da će ubiti Kendžija već će biti iskorišćen i da prolije krv kad god naiđemo na vaše ljude. Noćna mora za Japan je počela", rekao je on a preneo Rojters.

Zamenik japanskog ministra spoljnih poslova rekao je danas ranije da su pregovori sa džihadistima Islamske države koji su zapretili da će ubiti jordanskog pilota i japanskog novinara na "mrtvoj tački", prenela je japanska televizija NHK.

Jasihude Nakajama koji se nalazi na čelu tokijskog tima za rešavanje talačke krize u Amanu, rekao je sinoć novinarima u jordanskoj prestonici da nije bilo nikakvog napretka u pokušaju da se oslobode jordanski pilot Muat el Kaseasbeh i japnski novinar Kendži Goto, preneo je AFP.

Cela drama otpočela je prošle sedmice kada je Islamska država objavila snimak sa dvojicom Japanaca, Gotom i Harunom Jukavom, zapretivši da će ih ubiti ako im se za 72 sata ne plati 200 miliona dolara.

Taj zahtev je posle preinačen u oslobađanje osuđene Iračanke i u međuvremenu su objavili da su ubili Jukavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: