ID ubila i drugog Japanca

Islamska država je objavila snimak pogubljenja i drugog japanskog državljanina, novinara Kendžija Gotoa.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

21:27

Default images
screenshot

Na snimku koji traje 67 sekundi, identičnom onima koji su se širili društvenim mrežama posle svakog javnog pogubljenja stranih zarobljenika, Japanac je obučen u narandžastu zatvorsku uniformu, a posle kratkog govora nožem ga je ubio maskirani džihadista.

“Japanskoj vladi, vi, kao i vaši glupi saveznici iz satanističke koalicije još niste razumeli da smo mi Islamski kalifat sa autoritetom, da smo mi vojska žedna vaše krvi”, naveo je džihadista.

Goto je zarobljen u pokušaju da izdestvuje oslobađanje Harune Jukave, koji je ubijen 24. januara. Vlada Japana je uspela da stupi u kontakt sa džihadistima, ali do dogovora nije došlo.

“Abe, zbog tvoje odluke da učestvuješ u ratu u kom tvoji saveznici neće pobediti, ovaj nož neće zaklati samo Kendžija, on će nositi pokolj gde god naletimo na vaše ljude. Pa, neka noćna mora za Japan počne”, zaključio je džihadista i ubio Gotoa.

Za sada nema informacija o sudbini jordanskog pilota Muda al-Kasasibe, koji se takođe nalazi u zarobljeništvu.

Za razliku od prethodnih slučajeva, kada džihadisti nisu hteli da pregovaraju o puštanju zarobljenika, Goto je bio na korak od slobode. Džihadisti su tražili razmenu, zahtevali su da se iz jordanskog zatvora pusti jedna teroristkinja, odgovorna za masakr u Jordanu 2005. godine, a tom prilikom je trebalo da bude oslobođen i zarobljeni pilot.

Džihadisti su u nekoliko navrata menjali uslove pregovora, po hapšenju Gotoa tražili su 200 miliona dolara za puštanje na slobodu Jukave i Gotoa, da bi posle ubistva Jukave zatražili razmenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: