Šta je radio kapetan Er Azije?

Kapetan palog aviona Er Azije je nekoliko minuta pre nesreće ustao sa svog sedišta i predao komande kopilotu koji je izgubio kontrolu nad letelicom.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

19:11

Default images
foto: Beta/AP

Rojters je preneo reči izvora bliskih istrazi, koji su istakli da je pilot ustao kako bi pokušao da reši probleme sa sistemom održavanja, posle čega je, kopilot preuzeo upravljanje avionom koji se približavao prostoru zahvaćenom nevremenom.

Prvi problemi na na Erbasovom avionu nastali su oko sistema za održavanje, koji se stara o bezbednosti, a koji je ostao bez napajanja.

Pilot je pokušao ručno da osposobi sistem, ali kako do toga nije došlo, zatraženo je od komandnog centra da se letelici dozvoli povećavanje visine, kako bi izbegla olujne oblake.

”Možete da resetujete sistem, ali da ga potpuno isključite sa napajanja, to je veoma neuobičajeno. To se ne radi ako ne postoji nužnost. Ne znam šta se dogodilo, ali to se tako ne radi”, naveo je anonimni pilot.

Prekidači sistema se nalaze na panelu iza sedišta kopilota, što je nemoguće dostići sa kapetanovog, upravljačkog mesta.

“Kopilot je preuzeo komande, krenulo je po zlu, a kapetan se za komande vratio kasno”, navodi izvor blizak istrazi.

Avion Er Azije se srušio u Javansko more, poginule su 162 osobe, a samo 70 tela je do sada pronađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: