Indija: Svakog sata nestane 11 dece

U Indiji, na svakih sat vremena, prijavi se nestanak 11-toro dece kojima se, u gotovo 40 odsto slučajeva, nikada ne uđe u trag.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

10:39

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je saopštila policija koja je tokom šestodnevne racije oslobodila 220-toro dece iz ropstva.

Visoki policijski oficir navodi da je policija sinoć pronašla 120-toro dece od koji su neka bila bolesna, neuhranjena i traumatizovana, a tokom šestodnevne racije s ciljanjem slamanja dečijeg ropstva u mega gradovima poput Nju Delhi, Kalkuta i Mumbaj spašeno je na stotine dece.

"Deca su imala kožne bolesti hroničnog karaktera i bila su nedovoljno uhranjena. Ona su bila traumatizovna i vidno uznemirena", potvrdio je V. Satjanarajana zamenik policijskog komesara za jug grada Hajderabada i dodao da je uhapšen 31 trgovac i agent i svi su oni optuženi za dečije ropstvo.

Deca su se žalila da su bila primorana da rade 16 sati dnevno bez pauze i da im je prećeno sa batinama i glađu, ukoliko ne slušaju naređenja.

Indijski mega gradovi su posebno opasni za mnogu nestalu decu koju zarobe bande i prisile na prostituciju, prisilan radu i ropstvo, ali su i mete za dopremanje dece pošto trgovci "lakim" obećanjima zavaraju njihove siromašne roditeljima iz ruralnih područja da će dobiti dobro plaćen posao.

Većina njih završiti u ropstvu i rade na građevinama, birtijama pored puteva, u fabrikama za izradu raketa za vatromet, duvana, tekstila i tkanja tepiha ili u poljoprivredi, pošto su ih roditelji prodali za 80 do160 dolara.

Aktivisti kritikuju organe reda zbog "gledanja kroz prste" na trgovinu decom i upozoravaju da mališani mogu postati lak plen za kriminalce, ako nisu zbrinuta.

Prema vladinim podacima objavljenim prošle godine oko četiri miliona indijske deca završi u ropstvu, dok stručnjaci navode da su stvarne brojke mnogo veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: