Pokušaj državnog udara u Makedoniji

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je sprečen pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka i nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

14:43

Default images

Portparol ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Koteski izjavio je na konferenciji za štampu u Skoplju da će danas biti podneta krivična prijava protiv četiri lica zbog pokušaja zbacivanja vlade.

Među osumnjičenima je lider glavne opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev, bivši šef obaveštajne službe, njegova supruga i još jedna osoba.

Policija je saopštila da se radi o pokušaju da se prikupe podaci protiv vlade i da se time ucenjuje premijer Nikolu Gruevskog da raspusti svoj kabinet i raspiše vanredne izbore.

"Zaev pokušao da me uceni"

Zoran Zaev
Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je opozicioni lider Zoran Zaev pokušao da ga uceni razgovorima dobijenim prisluškivanjem, na konferenciji za novinare sazvanoj nakon saopštenja MUP-a o podnošenju krivičnih prijava protiv četiri osobe, među kojima je lider opozicije, zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka.

Gruevski je rekao da je imao četiri sastanka sa Zaevom između septembra i novembra, tokom kojih je opozicioni lider tražio da njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) uđe u vladu i zapretio objavljivanjem razgovora ukoliko se to ne dogodi, prenela je MIA.

"Zaev je hteo da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obaveštajne službe", rekao je Gruevski.

Zaev je rekao da poseduje razgovore predsednika, predsednika parlamenta, članova vlade, novinara i političara iz vladajuće koalicije i opozicije, od kojih su neki autentični.

"Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije", rekao je premijer.

Gruevski je rekao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev pretio njemu i vladi i dodao da postoje "neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje".

"Zaev je rekao da je održao seriju sastanaka sa tom stranom službom i tražio da mi formiramo tehničku vladu Makedonije", istakao je premijer.

Proteklih pet meseci, Zaev i visoki zvaničnici SDSM su najavljivali da poseduju "bombu" koja će proizvesti pad vlade.

Makedonski državni tužilac potvrdio je da je policija podnela krivične prijave protiv četiri osobe, uključujući bivšeg šefa državne bezbednosti Zorana Veruševskog i njegove supruge.

Svi osim Zaeva su u pritvoru, a lider opozicije je predao pasoš, preneo je Rojters.

Zaev je demantovao optužbe, navodeći da vlasti uzalud pokušavaju da spreče objavljivanje, kako je rekao, zapaljivih dokaza kriminalnog delovanja konzervativne vlade premijera Gruevskog.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska je rekla da je ovo prvi put u istoriji Makedonije da su protiv nekog lica podignute optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka.

Jankuloska je rekla da su neki od elektronskih fajlova pronađenih kod Veruševskog poverljivi, a da drugi ukazuju na nelegalno prisluškivanje telefona.

"Zadovoljni smo materijalnim dokazima koje imamo da podržimo optužbe i ostavićemo kancelariji tužioca da odredi njihovu vrednost", dodala je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: