EU: MK da poštuje princip nevinosti

Portoparolka EU Maja Kocijančić pozvala je vlasti Makedonije da poštuju pretpostavku nevinosti u slučaju osoba uhapšenih zbog pripreme prevrata.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

20:19

Default images

Kocijančič je navela da je makedonski ministar spoljnih poslova telefonom obavestio Komisiju o hapšenju četvoro ljudi, uključujući lidera opozicije Zorana Zaeva, pod optužbom da su za račun stranih službi pripremali državni udar.

"To su veoma ozbiljne optužbe", navela je portparolka u saopštenju za medije i istakla da EU očekuje nezavisnu i transparentnu istragu u skladu sa evropskim standardima, uključujući pravo optuženih na odbranu i prezumpciju nevinosti.

Kocijančič je sem toga izrazila zabrinutost zbog pogoršanja političkog dijaloga u Makedoniji i pozvala sve stranke da se uzdrže od poteza koji bi migli da dodatno pogoršaju situaciju.

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je sprečen pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka i nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: