Amerikanac ranjen u S. Arabiji

Jedan američki državljanin ranjen je na istoku Saudijske Arabije, kada je na vozilo u kojem se nalazio otvorena vatra, saopštila je saudijska agencija SPA.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

22:05

Default images

Do napada je došlo u oblasti al-Ahsa, jednom od centara saudijske šiitske manjine, prenosi Rojters.

Prema saopštenju saudijske policije, nije jasno ko je otvorio vatru na vozilo s Amerikancima. Ranjeni čovek je prevezen u bolnicu i u stabilnom je stanju.

Poslednji raniji napad na Amerikance u Saudijskoj Arabiji se dogodio u Rijadu u oktobru, kada je napadač ubio jednog državljanina SAD i ranio drugog.

Saudijske vlasti strahuju od prelivanja sektaških sukoba iz Jemena, Iraka i Sirije i na njihovu teritoriju. a neki od vodećih saudijskih sveštenika, koji pripadaju sunitskoj islamskoj školi "vahabi", smatraju šiite jereticima.

U novembru je u oblasti al-Ahsa ubijeno sedam saudijskih šiita dok su proslavljali verski praznik Ašuru. Saudijske vlasti su uhapsile četvoricu osumnjičenih za taj napad i objavile kako su ga verovatno naručile islamski militanti iz inostranstva.

Drugi centar saudijskih šiita se nalazi u oblasti Katif, u središnjem delu Saudijske Arabije. Ta oblast je žarište protesta šiita, koji se žale da su diskriminisani u saudijskom drštvu.

Saudijske vlasti, međutim, poriču da takva diskriminacija postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: