"Hitno uspostaviti primirje u UKR"

Predsednik Francuske Fransoa Oland i premijerka Poljske Eva Kopač, pozvali su na hitan prekid vatre u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.01.2015.

17:45

Default images

Oni su poručili Rusiji da obustavi podršku proruskim snagama na istoku zemlje.

"Hitno pozivamo Rusiju da pruži svoj doprinos političkom rešenju i obustavi svaku vrstu podrške separatistima koji se bore na istoku Ukrajine", poručili su Oland i Kopačova, u zajedničkom saopštenju posle razgovora u Parizu.

Oland je, takodje, pozvao na hitne pregovore izmedju Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), pošto je otkazan sastanak Kontakt grupe planiran za petak u Minsku.

Agencija AFP podseća da do sada, zapadne sankcije protiv Rusije, nekoliko primirja i medjunarodna diplomatija, nisu uspeli da zaustave krvoproliće na istoku Ukrajine.

Najmanje 24 osobe, od kojih 19 civila, ubijeno je tokom poslednja 24 sata, u sukobima izmedju vojske i proruskih snaga u regionu, saopštili su danas zvaničnici.

Poljska i baltičke zemlje - Estonija, Letonija i Litvanija - našle su se na ivici sukoba na istoku Ukrajine, od kada je Rusija prošle godine pripojila Krim.

U nameri da zaštiti ove zemlje, nove članice Alijanse nekada pod uticajem Moskve, NATO je rasporedio više aviona, brodova i osoblja u regionu.

Francuska je saopštila da je spremna da "nastavi da doprinosi bezbednosnim merama" u Poljskoj, rasporedjivanjem tenkova i oklopnih vozila u toj zemlji i učestvujući u budućim vežbama NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: