Rusi uhapsili vođu krimskih Tatara

Ruski istražni organi pretresaju kuću Ahtema Čijgoza, jednog od lidera krimskih Tatara koji je juče uhapšen.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

11:32

Default images

Ukrajinski mediji navode da istražni organi ne puštaju nikoga u kuću u Bahčisaraju u kojoj se nalazi samo supruga.

Bivši rukovodilac Bahčisarajskog rejona Ilmi Umerov rekao je portalu da je rano jutros pred kuću uhapšenog tatarskog lidera stigao kombi sa naoružanim licima, predstavnicima Istražnog komiteta Rusije, Federalne službe bezbednosti Rusije i tužilaštva.

Čijgoz je uhapšen po zakonima Rusije, "zbog sumnje da je organizovao i učestvovao u masovnim neredima", naveo je predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

Po njegovim rečima, reč je o događajima od 26. februara ove godine, kada je održan protest Medžilisa (parlamenta) krimskotatarskog naroda, ispred krimskog parlamenta u Simferopolju.

Tada je na zasedanju Vrhovnog saveta (parlamenta) Krima odlučeno da se ne razmatra pitanje odvajanja Krima od Ukrajine.

Grupa proruski orijentisanih građana je protestujući ispred parlamenta zahtevala da se ne razmatra otcepljenje Krima, jer nema potrebe da se to pitanje ponovo otvara, a krimski Tatari i pristalice vlasti u Kijevu zahtevali su podršku Kijeva.

Prema navodima istrage, nepoznata lica su pozivala krimske Tatare na neposlušnost i kasnije napali proruski orijentisane demonstrante. Došlo je do fizičkog sukoba, u kojem su poginule dve osobe.

Lider Medžilisa Refat Čubarov, koji se aktivno borio protiv pripajanja Krima Rusiji, rekao je da hapšenje Čijgoza predstavlja novi "talas represije protiv aktivista krimskotatarskog pokreta”.

Nakon što su krimski Tatari istupili protiv odvajanja Krima od Ukrajine i pripajanja Rusiji, mediji su više puta pisali o njihovom progonu. Lideru krimskih Tatara Džemilevu je zabranjen ulazak na teritoriju Rusije zbog oštre pozicije o prelasku Krima u sastav Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: