Kina: Proterati Zapad iz učionica

Kineski ministar prosvete Juan Guiren zatražio je strogo pridržavanje komunističkoj ideologiji u visokom školstvu.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

10:35

Default images
Beta/AP

On je naglasio da se nikad ne sme dozvoliti da zapadne vrednosti prodru u učionice.

Kako prenosi zvanična novinska agencija Sinhua ministar je ponovio da vladajuća komunistička partija kontroliše obrazovanje i rekao da pedagozi moraju da osiguraju da se u nastavnim materijalima ne kritikuje partijsko vođstvo ili socijalistički sistem.

Juan je na konferenciji za medije izjavio da profesori ne smeju da se žale, ispoljavaju lična nezadovoljstva ili prenose negativna osećanja svojim studentima, prenosi Sinhua.

U zemlji jačaju pozivi za čvrsto prihvatanje partijske politike pod vodjstvom Si Đinpinga.

Nedavno su prosvetni radnici širom nacije bili upozoreni da će njihov rad da bude pod prismotrom i da će se članovi partije pobrinuti da se u školi promoviše “marksizam, tradicionalna kultura i vrednosti“.

Prošle godine su kineski mediji u vlasništvu ove partije objavili vest da su slali insajdere u učionice, kako bi otkrili profesore koji su govorili protiv KP ili njenog osnivača Mao Ce Tunga.

Od dolaska na vlast sadašnjeg lidera Si Đinpinga, pre dve godine, drastično je porastao broj uhapšenih osoba zbog kritika vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: