Film kao rehabilitacija za huligane

Poljski fudbalski huligani, pravosnažno su osuđeni da, pogledaju film "Čudo purima" kao kaznu na to što su pozivali da se Jevreji pošalju u gasne komore.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

10:19

Default images
Foto: Beta/AP

Poljski fudbalski huligani, navijači varšavske Legije, pravosnažno su osuđeni da, kao deo kazne za to što su na utakmici sa Vidzevom iz Lođa pokazivali stisnute pesnice, pozivali da se Jevreji pošalju u gasne komore, pogledaju film "Čudo purima" o antisemitskim huliganima koji otkrivaju da nisu Poljaci već Jevreji.

Tu kaznu kao presedan u sličnim procesima protiv poljskih fudbalskih huligana izrekao je u oktobru 2013. godine varšavski sudija Vojčeh Lončevski, a pored toga osudio je 17 huligana Legije na devet meseci javnih radova od po 30 sati mesečno.

Takođe oni će u tom periodu morati da uplaćuju 20 odsto svojih prihoda jevrejskoj zajednici.

Deo grupe od 17 huligana od cele kazne za krivično delo raspirivanja etničke i rasne mržnje kada su 2011. godine tokom utkamice sa Vidzevom uzdigli ruke sa stisnutim pesnicima i drali se "Hamas, Hamas, Juden auf den gas!", paradoksalno, žalio se samo na deo presude da moraju da pogledaju film.

"Čudo purima" režiserke Izabele Civinjski govori o poljskom radniku koji ostaje bez posla i prihoda i zajedno sa sinom, fudbalskim huliganom za sve krivi zapadni kapitalizam i Jevreje.

Kao spas iz tragične bede i frustracije dolazi obaveštenje od advokata iz SAD o nasledstvu od daljeg rođaka ali da bi ga dobio radnik mora da pređe na jevrejsku veru, pošto potiče u stvari iz jevrejske porodice koja se prezivala Koen.

Sudija Lončevski objasnio je u presudi da bi gledanje tog filma koji prati otkrivanje judaizma i jevrejske tradicije kod jedne pokatoličene, antisemitske poljske porodice moglo da spreči huligane da ponavljaju slične izgrede.

Sada je viša instanca potvrdila presudu i ona je postala pravosnažna a odbačena je i žalba tužioca da se huliganima izrekne zabrana ulaska na stadion Legija s obrazloženjem da je takvu zabranu odmah nakon incidenta 2011. godine izrekao sam klub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: